fi | sv | eng

Sote tulee – oletko valmis (vallanjakoon)?

ke 14. lokakuuta 2015 12.36.00

Ulla Kiuru, erityisasiantuntija

Sote-aktivistit pidättävät jo hengitystään odotellessaan Sipilän hallituksen päätöstä tulevien sote-alueiden määrästä. Asian pitäisi ratketa lokakuussa, samoin kuin rahoituksen perusratkaisun. Spekulaatiot liikkuvat 5 - 19 alueen välillä.

Ministeri Rehula teki jo omat paljastuksensa alueiden määrästä viime viikon Sostetalk!-tapahtumassa: alueita tulee viisi. Etelä-Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa, Pohjanmaa, Pohjois-Pohjanmaa sekä muu Suomi. Vaikka kyseessä olikin hyvä vitsi, tässä huulenheitossa lienee osatotuus: päätös alueista on todella vaikea. Pääteltävissä on myös, että alueiden määrä tuskin jää viiteen.

Karttaharjoituksia sote-järjestämisalueista on tehty useamman tahon voimin. Tuoreimpana myös YLE laati kuusi vaihtoehtoista karttaa tulevista itsehallintoalueista ja laski alueiden poliittiset voimasuhteet hallituksen päätöksenteon pohjaksi.

Lopputulema oli, että sote-uudistus on taisto keskustan ja kokoomuksen vallasta. Mitä enemmän alueita, sitä enemmän keskustalla on valtaa. Ja mitä vähemmän alueita, sitä paremmin kokoomus pärjää.

Sote-vallanjako onkin totisinta totta. Käytännössä puolet kuntien vallasta ja rahasta siirtyy itsehallintoalueille. Alueille syntyy uusi sote-valtaa pitävien joukko. Rahallisesti kyse on noin 10 miljardin euron verotulojen siirrosta kunnilta pois.

On sanomattakin selvää, että asia on poliitikkojen mielen päällä. Toivoa kuitenkin sopii, ettei kukaan tee lopullisia päätöksiä alueista tai muustakaan sen mukaan, kenellä valta oletettavasti säilyy. Valta on katoavaista, mutta ihmisten palvelutarpeet pysyvät.

On myös hyvä muistaa, että kunnilla säilyy vastuu asukkaidensa terveyden ja hyvinvoinnin edistämisestä. Tässä jos missä on taas kunnilla valta ja näytön paikka.

Narut omissa käsissä

Vallan betonoinnin merkkejä on havaittavissa itse asiassa vähän joka suunnalla.

Turku on yhtiöittämässä sosiaali- ja terveyspalveluiden kiinteistöjään ensimmäisenä kaupunkina Suomessa sote-uudistuksen takia. Itä-Savon sairaanhoitopiiri Sosteri selvittää mahdollisuuksia toimintansa yhtiöittämiseen joko osittain tai kokonaan. Myös Pirkanmaan sairaanhoitopiiri selvittää erikoissairaanhoitonsa yhtiöittämistä. Todella kirjaimellinen esimerkki rakenteiden betonoinnista ovat uudet sairaalaprojektit.

Tämän lisäksi jopa parikymmentä kuntaa neuvottelee sote-palveluiden siirtämisestä yksityiselle tuottajalle. Toimitusjohtaja Kari Välimäki pohti SOSTEtalkissa, että kun sote-ratkaisut viipyvät, markkinat ratkaisevat tilanteen. Kuka ties näin käykin? Kuntien ja kuntayhtymien ulkoistushalukkuuteen on jo reagoitu jopa sosiaali- ja terveysministeriön tasolla vedoten uudistuksen tavoitteiden vaarantumiseen.

Kaiken kaikkiaan tämä liikehdintä sote-kentällä kertoo tulevaisuuden epävarmuudesta, valtakunnantason päätöksenteon viipymisestä sekä halusta pitää omista vallan naruista kiinni.

Tässä kohtaa toivoisi, että sote-uudistuksen tavoitteet palveluiden laadun ja yhdenvertaisuuden turvaamisesta sekä kustannusten hillitsemisestä säilyvät kaikilla kirkkaina läpi lähitulevaisuuden - ja pidemmälle. Ihmisten takia.

Lue lisää

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Oman vallan kahvassa on hyvä olla?

Opin aikoinaan, että politiikka on Yhteisten Asioiden Hoitamista. Vai onko se sittenkin omasta vallakahvasta kynsin hampain kiinni pitämistä, hinnalla millä hyvänsä?

- to 15. lokakuuta 2015 20.45.41

SOSTEblogissa

Karjaan sote-pilotti toi laatua ja säästöjä

Lue lisää

Valinnanvapaus tulee - mikä muuttuu?

Lue lisää

Onko yhtiöittäminen lääke ongelmiin?

Lue lisää


Muualla

Mikä on kolmannen sektorin osa sotessa? Yle Ajantasa.

Lue lisää


Julkaisut

Säästöistä investointeihin - SOSTE suosittelee -sarjassa

Lue lisää

Palvelujen painopiste ongelmien ehkäisyyn ja terveyden edistämiseen, fakta-arkki

Lue lisää