fi | sv | eng

SOSTE: Painopiste siirrettävä terveyden edistämiseen ja ennaltaehkäisyyn

ke 29. kesäkuuta 2016 16.48.00

Sote-uudistuksen onnistuminen edellyttää kuntien ja maakuntien onnistumista terveyden edistämisessä. Terveys ja hyvinvointi eivät synny pelkillä palveluilla. SOSTE painottaa, että hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen tarvitsee resursseja ja tämä on otettava huomioon sosiaali- ja terveydenhuollon rahoitusratkaisussa.

Maakuntien ja siihen kuuluvien kuntien on tehtävä yhteistyötä asukkaidensa hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä. Edistämistyöhön on luotava taloudellisia kannustimia kunnille.

Pitkäjänteinen yhteistyö vaatii voimavarojen lisäksi pysyviä yhteistyörakenteita niin paikalliselle tasolle kuin kuntien ja maakuntien välille. Järjestöt ovat puolestaan kansalaislähtöisen terveyden ja hyvinvoinnin edistämistyön voimavara. SOSTE katsoo, että järjestämislakiluonnoksen pykälät maakunnan ja kuntien terveyden edistämisestä luovat tälle työlle hyvän pohjan.

Taloudellisesti ja toiminnallisesti vahvat maakunnat ovat uudistuksen perusjalka. Osaoptimointi on karsittava minimiin yksikanavaisella rahoituksella sekä lääke- ja matkakorvausten sekä sairaspäivärahojen siirtämisellä maakuntien vastuulle. Vaativaa hoitoa ja ympärivuorokautista päivystystä on järkevää keskittää nykyistä harvempiin yksiköihin.

Tuleva valinnanvapausjärjestelmä on valjastettava tukemaan toimivia ja saumattomia hoito- ja hoivaketjuja, sosiaali- ja terveydenhuollon integraatiota sekä peruspalvelujen vahvistamista. Palveluiden asiakaslähtöisyyden varmistamiseksi maakuntien on sitouduttava edistämään asukkaidensa osallistumis- ja vaikutusmahdollisuuksia.

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen tärkein tavoite on vahvistaa peruspalveluiden saatavuutta ja laatua. SOSTE muistuttaa, että kaikkien toimenpiteiden on tuettava tätä tavoitetta.

Lisätietoja

erityisasiantuntija Ulla Kiuru, p. 040 744 0888, ulla.kiuru@soste.fi
erityisasiantuntija Jaana Joutsiluoma, p. 050 564 8571, jaana.joutsiluoma@soste.fi
erityisasiantuntija Minttu Ojanen, p. 050 462 3347, minttu.ojanen@soste.fi

Lue lisää

VNK-tiedote 29.6.2016: Hallitus julkisti sote- ja maakuntauudistuksen lakiluonnokset

Sote- ja maakuntauudistus: Lakiluonnokset 29.6.2016

VNK/STM: Tallenne: Hallituksen tiedotustilaisuus sote- ja maakuntauudistuksesta 29.6.2016 (kesto 1:05)

STM/VM: Palaute sote- ja maakuntauudistuksen valmisteilla olevista lakiluonnoksista 29.6.2016

SOSTEblogissa

Karjaan sote-pilotti toi laatua ja säästöjä

Lue lisää

Valinnanvapaus tulee - mikä muuttuu?

Lue lisää

Onko yhtiöittäminen lääke ongelmiin?

Lue lisää


Muualla

Mikä on kolmannen sektorin osa sotessa? Yle Ajantasa.

Lue lisää


Julkaisut

Säästöistä investointeihin - SOSTE suosittelee -sarjassa

Lue lisää

Palvelujen painopiste ongelmien ehkäisyyn ja terveyden edistämiseen, fakta-arkki

Lue lisää