fi | sv | eng

Lykkääntyykö sote-uudistus?

ti 5. heinäkuuta 2016 08.16.00

Vertti Kiukas, pääsihteeri, SOSTE

Monesti asiat ovat helpompia periaatteessa kuin käytännössä. Yksi tällaisista on sote-uudistus, minkä nykyinen hallitus edellisten tapaan on saanut huomata. Vuosikymmenten aikana rakentunut järjestelmä ei muutu uudeksi hetkessä. Se on hyvä ja huono asia samaan aikaan.

Tuoreimmin vaikeaksi on osoittautunut valinnanvapausmallin saaminen periaatteesta pykäliksi ja rahavirroiksi. Koska asian monimutkaisuus on ollut ainakin asiantuntijoiden tiedossa jo pitkään, alun perin oli tarkoituskin, että ensin hoidetaan perusrakenne nykyistä paremmaksi ja vasta sitten lisätään asteittain valinnanvapautta. Viimesyksyisen hallituskriisin myötä valinnanvapaus päätettiin toteuttaa samalla kuin muukin paketti.

Valinnavapaus on askel laitosvallan purkamisessa

Järjestöille valinnanvapaus on tärkeä keino, jonka ytimessä on potilaan ja asiakkaan mahdollisuus vaikuttaa omaan elämään, saamaansa hoitoon ja hoivaan. Se on seuraava askel laitosvallan purkamisessa: Järjestelmä voi olla periaatteessa oikeassa, mutta ihminen ei ole tilasto vaan toimiva subjekti, jota monesti nykyään kuunnellaan liian vähän. Tästä syystä valinnanvapaus luonnollisesti saa laajan kannatuksen erilaisissa mielipidekyselyissä.

Monille vahvimmin valinnanvapaudesta puhuville se vaikuttaa olevan lampaanvaate sille, että entistä suurempi osuus palveluista saadaan muun kuin julkisen sektorin hoidettavaksi. Samaan tähtää velvoite yhtiöittää palvelutoimintaa, velvoite ostaa vähintään tietty määrä markkinoilta oman tuotannon sijaista sekä rajoittaa vahvasti julkisten toimijoiden toimintaa markkinoilla hankintalaissa – tällaista direktiiviä tiukempaa rajoitetta valmistelee ilmeisesti vain Suomi.

Mielestäni on erittäin hyvä, että valinnanvapaudessa otettiin selkeästi aikalisä. Erilaisten mallien jatkoselvittäminen sekä aito analyysi siitä, mitä tehtävät ratkaisut tarkoittavat kustannusten, sosio-ekonomisesti tasa-arvoisempien palveluiden sekä palvelujen maanlaajuisen saatavuuden näkökulmasta.

Lue lisää

SOSTE: Painopiste siirrettävä terveyden edistämiseen ja ennaltaehkäisyyn (tiedote 29.6.2016)

SOSTEblogissa

Karjaan sote-pilotti toi laatua ja säästöjä

Lue lisää

Valinnanvapaus tulee - mikä muuttuu?

Lue lisää

Onko yhtiöittäminen lääke ongelmiin?

Lue lisää


Muualla

Mikä on kolmannen sektorin osa sotessa? Yle Ajantasa.

Lue lisää


Julkaisut

Säästöistä investointeihin - SOSTE suosittelee -sarjassa

Lue lisää

Palvelujen painopiste ongelmien ehkäisyyn ja terveyden edistämiseen, fakta-arkki

Lue lisää