fi | sv | eng

Jääkö oikeasti valittavaa?

ti 29. maaliskuuta 2016 09.44.00

Erja Saarinen, viestinnän asiantuntija 

Ystäväni hoitaa ihmisten hampaita omassa pienessä yrityksessään. Potilassuhteet ovat pitkiä, potilaat tuttuja muutenkin kuin hammaskalustoltaan.

Kun vastaanotolle tulee yhä vanhempia ihmisiä, on entistä tärkeämpää pitää hampaat kunnossa ja tuntea ihmisen elämäntilanne. Pienikin tulehdus hampaassa voi koitua kohtaloksi vaikkapa polvinivelleikkauksessa.

Tänä vuonna yksityiset ammatinharjoittajat siirtyvät käyttämään potilastiedon arkistoa, Kanta-palvelua. Ystäväni on yrittänyt ottaa varsinaisesta työstään aikaa Kantaan perehtymiseksi.

Aikaa on kulunut monen maksavan potilaan edestä eikä selvittelyn lopputulos houkuta. Hammaslääkärikollega on kertonut, että Kantaan siirtymisen jälkeen potilastietojen dokumentointi hidastui huomattavasti, kun Kanta ja lääkärin käyttämä järjestelmä eivät sovi yhteen. Jotta entinen tulotaso säilyisi, työaikaa pitää pidentää dokumentointitarkoituksia varten. Kukaan kun ei maksa yrittäjälle byrokratiaan kuluvasta ajasta.

Toinen aikaa varsinaisesta työstä vievä hanke on omavalvontasuunnitelman tekeminen. Jokaisen yksityisen terveydenhuollon palveluiden tuottajan pitää suunnitelma tehdä. Käytännön työtä tekevältä hammaslääkäriltä viranomaisten ohjeisiin ja koukeroiseen tekstiin perehtyminen on jo vienyt tunteja. Ne tunnit ovat kalliita.

Terveyspalvelut keskittyvät voimakkaasti suurten yritysten käsiin. Ystäväni kertoo, että hammashuollossa on menossa todellinen pienten yritysten ostobuumi. Lounaskutsuja neuvotteluihin yrityksen myynnistä lähes satelee.

Ystäväni haluaisi viimeiseen asti pitää kiinni omasta pienestä yrityksestään ja ennen kaikkea omasta tavastaan tehdä työtä asiakkaat tuntien ja heidän elämäänsä paneutuen. Isojen ketjujen tarjoukset alkavat kuitenkin houkutella, kun byrokraattiset velvoitteet lohkaisevat yhä enemmän aikaa siitä työstä, johon hänet on koulutettu ja johon hän suhtautuu intohimoisesti. Ketjuissa kun joku muu hoitaa tietojärjestelmät ja valvontasuunnitelmat.

Asiakkaana tai potilaana toivon, että voisin vastaisuudessakin valita palvelun, jossa tulen kokonaisena ihmisenä kohdatuksi. Juuri tällaisia palveluita ovat myös sosiaali- ja terveysjärjestöjen palvelut.

Tapoja toteuttaa potilaan valinnanvapaus osana sote-uudistusta selvitellään parasta aikaa. Professori Mats Brommelsin johtaman selvitystyöryhmän väliraportti asiasta julkaistiin 15. maaliskuusta. Anne Whellamsin tekemä tuore selvitys kertoo, miten valinnanvapautta on toteutettu pitkään Britanniassa. Muun muassa Kehitysvammaisten palvelusäätiö taas on tuonut esiin henkilökohtaista budjettia valinnanvapauden muotona.

Huhtikuussa ilmestyvän Sosiaalibarometri 2016 erityiskatsauksen ennakkotiedot kertovat, että valinnanvapaus jakaa sosiaali- ja terveydenhuollosta vastaavien johtajien mielipiteitä: osa uskoo asiakkaiden yhdenvertaisuuden paranevan, osa taas vähenevän.

Olipa valinnanvapauden lisäämisen malli mikä tahansa, ”markkinoilla” täytyy säilyä valittavana erilaisia vaihtoehtoja: myös pienien yritysten ja järjestöjen palveluita.

Valinnanvapautta käsitellään monesta näkökulmasta Sosiaali- ja terveyspolitiikan päivillä keskiviikkona 20. huhtikuuta. Paikalla keskustelemassa ovat muun muassa selvitysryhmän jäsen ylisosiaalineuvos Aulikki Kananoja ja Britanniaa koskevan selvityksen tehnyt Anne Whellams. Päivät pidetään Säätytalolla 20.–21.4.

Lue lisää

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

SOSTEblogissa

Karjaan sote-pilotti toi laatua ja säästöjä

Lue lisää

Valinnanvapaus tulee - mikä muuttuu?

Lue lisää

Onko yhtiöittäminen lääke ongelmiin?

Lue lisää


Muualla

Mikä on kolmannen sektorin osa sotessa? Yle Ajantasa.

Lue lisää


Julkaisut

Säästöistä investointeihin - SOSTE suosittelee -sarjassa

Lue lisää

Palvelujen painopiste ongelmien ehkäisyyn ja terveyden edistämiseen, fakta-arkki

Lue lisää