fi | sv | eng

YK:n Agenda 2030 ja järjestöt

18.04.2016, 08:45

Kestävän kehityksen tavoitteet ja toimintaohjelma ohjaavat kestävän kehityksen edistämistä vuoteen 2030 saakka kaikkialla maailmassa. YK:n jäsenvaltioiden uusien kestävän kehityksen tavoitteiden ja toimintaohjelman tavoitteena on äärimmäisen köyhyyden poistaminen ja kestävä kehitys kaikilla osa-alueilla: niin taloudellisesti, ihmisten hyvinvoinnin kuin ympäristön kannalta.

Taustalla ovat kahdeksan vuoteen 2015 päättynyttä vuosituhattavoitetta sekä ympäristö- ja kehityskysymyksiä käsittelevä Rion agenda. Uudet tavoitteet ja toimintaohjelma ovat entistä laajempi ja kunnianhimoisempi kokonaisuus. Vuosituhattavoitteet painottuivat kehitysmaihin, mutta uudet kestävän kehityksen tavoitteet ovat universaaleja ja velvoittavat kaikkia. Niitä toteutetaan sekä kehittyvissä että kehittyneissä maissa. Ratkaisevaa on, miten kestävää kehitystä edistäviä ratkaisuja käytännössä tehdään ja etenemistä mitataan. Koko yhteiskunta voi omalla toiminnallaan edistää kestävää kehitystä: yksittäiset kansalaiset, yritykset, kunnat, valtiot ja muut toimijat.

SOSTE on mukana koalitiossa, jonka tarkoitus on edistää Agenda 2030 toimeenpanoa Suomessa. Koalition muita tahoja ovat Allianssi, Valo, ay-liike ja kirkko.

Keskustelutilaisuudet ja työryhmät

Agenda2030 ja sen tavoitteita käsitellään kevään ja syksyn aikana eri tahojen järjestämissä keskustelutilaisuuksissa

  • M/S SOSTE -risteilyllä 4.-5.10. 
  • Kepa vetää työryhmiä, joissa muodostetaan globaalitason suositukset kustakin tavoitteesta. Koalitiojärjestöt järjestävät työpajat, joissa työstetään kansallisen ja paikallisen tason suositukset.
  • Perjantaina 13.5. klo 12 SOSTE järjestää työpajan, jossa työstetään yhdessä kansallisen ja paikallisen tason suositukset tavoitteen 1, ei köyhyyttä ja tavoitteen 2, ei nälkää, saavuttamiseksi. Jos olet kiinnostunut osallistumaan työpajaan, ilmoittautua voi oheisella lomakkeella.Paikkoja on rajallinen määrä.

Tilaisuuksien tavoite on välittää kansalaisyhteiskunnan suositukset Suomen Agenda 2030 toimeenpanosuunnitelmaan. Suositukset luovutetaan pääministeri Juha Sipilälle lokakuussa olevassa tulosseminaarissa.

Kommentointi

Otsikko:
Nimi:
Kommentti: