fi | sv | eng

Turvallisuus on pieniä tekoja ja arjen oivalluksia

15.05.2014, 09:41

Kaarina Tamminiemi, erityisasiantuntija

Kerttu 68 vuotta viettää ansaittuja eläkepäiviä kerrostalokolmiossaan Tampereella. Kerttu on hyvässä kunnossa ja hänen elämänsä on aktiivista. Hän viettää paljon aikaa vapaaehtoistyössä, ulkoillen ja hoitaen satunnaisesti tyttärentytärtä Kaislaa. Kerttu on aloittelemassa uutta viikkoa tarkoituksenaan lähteä lähikauppaan ruokaostoksille. Aamutoimien lomassa Kerttu nousee keittiöjakkaralle ja kurottaa keittiön ylähyllyltä kattilaa, kun hän yhtäkkiä horjahtaa ja putoaa jakkaralta. Kerttu saa soitettua juuri ja juuri itselleen ambulanssin ja hänet kiidätetään ensiapuun.

Lopputuloksena on murtunut ranne ja pari tikkiä otsassa. Omaiset ovat kauhuissaan. Paikallinen media ei kiinnostu yksittäisestä kotona tapahtuvasta putoamisesta eikä tapahtumasta seuraa valtavaa mediamylläkkää.

Kotitapaturma on suurelle yleisölle huomaamaton, mutta yksittäiselle ihmiselle merkittävä ja inhimillistä kärsimystä aiheuttava tapahtuma, jolla voi olla kohtalokkaat seuraukset. Terveydenhuoltomme kohtaa vastaavia tapauksia päivittäin. Joka kolmas yli 65-vuotias ja joka toinen yli 80-vuotias kaatuu vähintään kerran vuodessa.

Huolta ja harmia, kärsimyksiä ja kustannuksia

Tapaturmat ovat merkittävä kansanterveydellinen ja -taloudellinen ongelma Suomessa. Tapaturmat ovat neljänneksi yleisin kuolinsyy. Kaatumiset ja putoamiset niiden aiheuttajina ovat kärkipäässä.

Vuonna 2012 tapaturmaisesti kuoli 2 640 henkeä, joista 2 357 kuoli koti- ja vapaa-ajan tapaturmissa. Vertailun vuoksi tieliikenneonnettomuuksissa kuoli 255 ja työtapaturmissa 28 henkilöä. Kansainvälisessä vertailussa Suomella ei mene paremmin. Olemme tapaturmakuolematilastoissa neljäntenä EU-maissa.

Tapaturmat eivät vain satu vaan niitä voidaan ehkäistä

Usein ajatellaan, että tapaturmia sattuu tekipä sitten niin tai näin. Tämän virheellisen tiedon toivoisi jo väistyvän. Tapaturmat voivat osua meidän jokaisen kohdalle, mutta niiltä voi välttyä oikeanlaisen asenteen, varautumisen ja terveen järjen avulla. Turvallisuus on pieniä tekoja ja arjen oivalluksia. Toinen virheellinen olettamus on, että tapaturma sattuu jollekin toiselle, mutta ei minulle.

Tapaturmat eivät ole pelkästään iäkkäiden ongelmia vaan niitä sattuu kaikenikäisille esimerkiksi liikuntatapaturmia sattuu vuosittain 350 000. Niiden määrä on puolitoistakertaistunut 1980-luvusta. Niistä seuraa usein lääkärissäkäyntejä ja poissaolopäiviä, jolloin kyse on myös merkittävistä kustannuksista. Liikunta sinänsä on hyvästä ja sitä kannattaa ehdottomasti harrastaa. Joskus satsaus esimerkiksi oikeanlaisiin urheilujalkineisiin voi olla hintansa väärti. Myös venyttely ja lämmittely ehkäisevät liikuntatapaturmia. Kannattaa myös aistia omia tuntemuksia eikä esimerkiksi treenata väsyneenä tai sairaana, jolloin tapaturman mahdollisuus on aina suurempi.

Miten tapaturman kotona olisi voinut välttää?

Miten Kerttu sitten olisi voinut välttyä kotitapaturmalta. Keinoja on useita. Tällaisia ovat ennakointi ja turvavälineet, esimerkiksi tässä tapauksessa tikkaat, joissa on käsinoja ja kunnolliset askelmat. Tavaroiden sijoittelulla voidaan vaikuttaa asunnon turvallisuuteen esimerkiksi eniten käytetyt tavarat säilytetään alakaapeissa ja -hyllyillä. Turhat ja tarpeettomaksi käyneet tavarat laitetaan kierrätykseen. Siisteys ja selkeys vähentävät tapaturmia.

Kyse ei ole isoista tai kalliista asioista vaan lähinnä asioiden miettimisestä uudella tavalla. Myös asukkaiden ikä vaikuttaa valittaviin ratkaisuihin ja kodin kalustamiseen. Ikäihmiset tarvitsevat usein enemmän vapaata tilaa, jos asunnossa liikutaan vaikka rollaattorilla, joskus taas mattoja on hyvä poistaa, jotta niihin ei vahingossa kompastu. Lapsiperheen turvallisuusratkaisut ovat taas toisentyyppisiä.

Turvallinen design on hyvä kaikille

Tulevaisuudessa toivoisin, että asuntojen ja asuinalueiden turvallisuuteen panostettaisiin enemmän. Asuntojen suunnittelussa voisi olla kärkenä turvallisuus ei niinkään erilaiset kikkailut ja muotiin liittyvät asiat. Parhaassa tapauksessa koti muuntuu asukkaan iän ja tarpeiden mukaan. Asuinalueet pitäisi myös suunnitella turvallisuusnäkökohdat paremmin huomioiden mm. hyvä piha-alueiden valaistus on merkittävä ihmisten turvallisuudentunnetta lisäävä tekijä. Tässä on yhteistyönpaikka arkkitehdeille, yrityksille, asukkaille ja kaikille muillekin, jotka kokevat asumisen ja ympäristön turvallisuuden edistämisen omakseen.

Lue lisää

Kansallinen koti- ja vapaa-ajan tapaturmien ehkäisyn tavoiteohjelma vuosille 2014-2020

Kotitapaturmien ehkäisykampanja

Kommentointi

Otsikko:
Nimi:
Kommentti: