fi | sv | eng

Tunteenpaloa maailmankonferenssissa – järjestötoiminnan käyttövoima on tunne

02.06.2016, 19:58

Kaksi vuotta sitten Kansainvälisen sosiaalipolitiikan neuvoston ICSWn kokouksessa Australiassa maa kärvisteli akuutin hallituskriisin kourissa. Eräs keskeinen lakiesitys oli kaatunut ja uudet vaalit yritettiin välttää kovilla lehmänkaupoilla. Myös kansainvälinen terveyden edistämisen maailmankonferenssi pidettiin keskellä akuuttia poliittista kriisiä toukokuun lopussa Brasiliassa.

Kansainvälisen terveyden edistämisen liiton IUHPEn edellisen kokouksen alla vuonna 2013 Thaimaa oli taas kerran ajautunut sotilasdiktatuurin käsiin. Nyt IUHPEn kokoukseen Brasilian Curitibassa vaikutti vahvasti maassa juuri paljastunut poliittinen skandaali.

Suomessakin on uutisoitu laajasti presidentti Dilma Roussefin erottamisesta, jota edelsivät laajat mielenosoitukset. Se sai aivan uutta väriä, kun julkisuuteen tuli valtaan astuneen hallituksen keskeisen ministerin ja korkeimman oikeuden tuomarin välisen keskustelun nauhoitus. Siinä herrat yhteistuumin toteavat, että kyllä se Dilma pitää nopeasti saada viralta tai muutoin tässä kärähtää vähän jokainen ja koko järjestelmä uhkaa sortua. Tämä luonnollisesti käänsi merkittävästi yleistä asenneilmastoa maassa.

Kokouspaikalla nähtiin lukuisia mielenilmauksia teemalla Fora Temer, potkut uudelle presidentille, niin käytävillä kuin kokoussalissa. Kun plenaarissa ilmoitettiin terveysministerin tulevan kokoukseen tervehtimään, sali puhkesi spontaanisti huutamaan eroa presidentille – 2 000 osallistujasta noin puolet oli paikallisia. No, ei nähty ministeriä.

SOSTEn ensimmäinen puheenjohtaja Tor Jungman muistutti aina, että järjestötoiminnan perimmäinen käyttövoima on tunne. Sitä Curitibassa riitti. Samalla se oli hyvä muistutus siitä, mihin yhteiskunnan vahva polarisaatio voi johtaa. Yhteiskunnan eri osat eivät enää haluakaan keskustella keskenään - luottamus on mennyt täydellisesti. Tällaista ei Suomessa ole juuri nähty 1940-luvun jälkeen.

Ei mennä pidemmälle Brasilian tiellä

.
SOSTEn strategia tunnistaa yhtenä suurimmista yhteiskuntamme uhista kasvavan polarisaation. Kokemusmaailmat eriytyvät, ei edes pyritä yhteiskunnalliseen konsensukseen isoissakaan asioissa. Tätä on ilmassa. Ei mennä pidemmälle Brasilian tiellä.

IUHPE ei organisaationa ole ollut kovin tunnevoittoinen. Taidan nyt olla hallituksen 12 valitusta jäsenestä ainoa, jolla ei ole nyt tai ole ennen eläköitymistä ollut professuuria. Tärkein työryhmä on tieteellinen komitea. Järjestö on pyrkinyt terävöittämään profiiliaan ja vaikuttamistaan, siksi ehkä minutkin valittiin. Joskus saa enemmän kuin tilaa: Curitiban kokouksessa syntyi vahvalla brassivaikutuksella reipas deklaraatio, jolla pannaan maailma paikalleen. Järjestön aiempi puheenjohtaja yhdysvaltalainen David Vincent McQueen totesi jäsenille, että That is now your problem.

Hyvästä järjestökulttuurista kertoo, että tiedetään, mitä ongelmille tehdään. Deklaraatio päätettiin lähettää tieteelliseen komiteaan jatkotyöstettäväksi. Tulevasta kertoo paljon se, miten tunteelle käy sen käsittelyssä.

Vertti Kiukas

Lue lisää

Kommentointi

Otsikko:
Nimi:
Kommentti: