fi | sv | eng

Tulevaisuutta ennakoivaa järjestötyötä

19.01.2016, 09:24


- jäsentreffeillä Miina Sillanpään säätiössä 

Anne Eronen & Pia Londèn

Tutkimustiimi on käynyt jo yli kymmenet jäsentreffit. Marraskuussa vierailimme Miina Sillanpään säätiössä, koska järjestöjen palvelutoiminta ja ikäihmisten hoiva kiinnostivat.

Kehittämistyötä yhteiskuntaa varten

Helsingissä viipottaa parhaillaan ikäihmisiä aktiivisuusranneke kädessään. Heidän kodeissaan on testattavana liikkumista tarkkailevia antureita, ja liikuntaa rytmittää 12 kuukauden ohjelma. Osa joukosta osallistuu myös tabletin välityksellä liikunnanohjausryhmään. Nämä seniorit ovat mukana Miina Sillanpään Säätiön Tekes-rahoitteisessa Viisaus vanhuuden kodissa -hankkeessa, jonka tulokset julkistetaan ensi kesänä.

Yhteistyökumppanit ovat säätiölle tärkeitä. Tekes-hankkeessa liikkeellä ollaan Helsingin kaupungin ja yksityisen konseptin levityksestä kiinnostuneen yrityksen kanssa, toisissa hankkeissa on rakennettu dynaaminen yhteys alan muiden järjestöjen ja yliopistojen kanssa. Säätiö tuo yhteistyöhankkeisiin yleishyödyllisen roolinsa ja sen tavoitteena on tuottaa hankkeissa malleja, jotka ovat vapaasti levitettävissä. Säätiö tekee kehittämistyötä yhteiskuntaa, ei liiketoimintaa varten.

Anne Eronen


Pia Londèn

Hankkeisiin kuuluu seurantaa ja tutkimusta, joilla säätiö itse tai yhteistyökumppaneina olevat tutkimuslaitokset tuottavat tutkimusta esimerkiksi kuntoutumisen edistymisestä ja muista hankkeiden tavoitteiden täyttymisestä. Lääketieteellisesti mitattavien tulosten lisäksi tutkitaan hanketoimien vaikutuksia osallistujien hyvinvointiin ja mielialaan. Hankkeissa luoduista toiminnoista tehdään pysyviä, mikäli ne on todettu onnistuneiksi.

Jäsentreffeillä Miina Sillanpään Säätiössä ilahdutti erityisesti toiminnan käytännönläheisyys ja ennakkoluulottomuus teknologian käytössä. Säätiön toimisto sijaitsee Asumispalvelukeskus Wilhelmiinassa, elävässä asiakasympäristössä, jossa hanke- ja tutkimusideat voidaan heti testata. Teknologian osalta säätiö on ollut monella tapaa edelläkävijä. Tabletteja testattiin muistisairaiden hoivan tukena ensimmäisten joukossa Suomessa. Nyt tutustutaan robotiikan mahdollisuuksiin.

Helppo ei säätiön tontti silti ole. Kuntoutuskentän muutokset ja hoivan isot haasteet, tarpeet ja odotukset vaativat jatkuvaa hereillä oloa. On oltava jatkuvasti mukana muutoksessa ja tulevaisuusorientaatio onkin noussut hankkeissa tärkeäksi.

150-juhlavuosi käynnistymässä

Tänä vuonna säätiön taustalla olevan voimanaisen, Miina Sillanpään syntymästä tulee kuluneeksi 150 vuotta. Miina Sillanpää saa oman liputuspäivän, jota vietetään ensimmäistä kertaa 1.10.2016. Se on samalla kansalaisvaikuttamisen liputuspäivä. Miina Sillanpään Säätiö toivookin, että päivästä muodostuu jatkossa järjestöjen yhteinen juhlapäivä.

Miina Sillanpään Säätiön juuret ovat 1898 toimintansa aloittaneessa Helsingin Palvelijataryhdistyksessä, jonka nimi muuttui vuonna 1920 Helsingin Taloustyöntekijäin Yhdistykseksi. Miina Sillanpää toimi yhdistyksen puheenjohtajana 51 vuotta. Miina Sillanpää nousi torpantytöstä, piiasta ja palvelijattaresta tärkeäksi yhteiskunnalliseksi vaikuttajaksi.

Helsingin Taloustyöntekijäin Yhdistys päätti vuonna 1964 säätiöidä omaisuutensa ja luovuttaa sen Miina Sillanpään nimeä kantavalle säätiölle. Miina Sillanpään Säätiö järjestää, edistää ja tukee työikäisten ja vanhusten kuntoutusta, vanhusten asumista ja muita vanhuspalveluja sekä kansanterveyttä vahvistavaa tutkimusta ja kehittämistä.

Säätiö yhtiöitti palvelunsa jo 1980-luvulla, ja viime vuosina uudelleen kahdeksi yhtiöksi. Wilhelmiina Palvelut Oy tuottaa hoiva- ja kuntoutuspalveluja ikäihmisille. Avire Oy tuottaa monipuolisia laitos- ja avokuntoutuspalveluja. Yhtiöiden ei tarvitse tuottaa voittoa, tavoite on toimia silti kannattavasti. Mahdolliset voitot käytetään toiminnan kehittämiseen. Aviren toiminta laajenee parhaillaan useille uusille paikkakunnille.

Jäsentreffien jälkeen oli taas kerran aidosti ilahtunut olo siitä, että saa työskennellä sosiaali- ja terveysjärjestöjen kanssa. Jokaisella järjestöllä on oma erityisyytensä, jonka se tuo yhteiskunnan hyväksi. Keskustellen toiminta avautuu paremmin kuin verkkosivuja selaillen.

Kommentointi

Otsikko:
Nimi:
Kommentti: