fi | sv | eng

Tornion kohtaamispaikkapäivillä verkostoiduttiin

08.04.2016, 12:00

Vuosittain kohtaamispaikkojen edustajat, työntekijät ja vapaaehtoiset kokoontuvat yhteen valtakunnallisille kohtaamispaikkapäiville. Maaliskuun lopulla järjestetyt valtakunnalliset kohtaamispaikkapäivät järjestettiin tällä kertaa Torniossa. Järjestävänä tahona hääri Pohjoisen yhteisöjen tuki – Majakka ry. 

Valtakunnalliset XI kohtaamispaikkapäivät kokosivat Meri-Lappiin noin 150 innokasta, iloista ja motivoitunutta kohtaamispaikkojen ja yhdistysten toimijaa ympäri Suomen.

Kohtaamispaikat tarjoavat korvaamatonta tukea

Kohtaamispaikoissa ovet ovat auki kaikille. Kohtaamispaikkoja ylläpitävät monet hyvinvointia tukevat paikalliset toimijat kuten yhdistykset, seurakunnat ja kunnat. Matalan kynnyksen tiloissa saa esimerkiksi juttuseuraa kahvihetkien muodossa tai ne ovat helposti lähestyttäviä olohuoneita tai asukastaloja. Järjestelyistä ja ohjelmasta vastaa yleensä vapaaehtoiset. Kansalaisareenan ylläpitämästä rekisteristä löytyy 230 kohtaamispaikkaa ympäri Suomen. 

"Kohtaamispaikat tekevät merkittävää työtä monen eteen ja niiden merkitys on korvaamaton", muistuttaa Kohtaamispaikkapäivillä puhunut johtaja Panu Laturi SOSTEsta. 

"Panostus kohtaamispaikkojen ylläpitämiseen on tosi pieni. Niillä on kuitenkin valtavan suuri merkitys monelle tuen tarpeessa olevalle ryhmälle, kuten työttömille, ikääntyville ja mielenterveyskuntoutujille", Laturi jatkaa.

Meri-Lapin kohtaamispaikkapäivien teemana oli yksinäisyys. Aihetta lähestyttiin kuitenkin positiivisuuden ja rakkauden kautta. Päivien aikana pureuduttiin järjestöjen tekemään työhön ja niiden mahdollisuuksiin yksinäisyyden ehkäisemiseksi, sillä yhdistykset näyttelevät suurta roolia yksinäisyyden torjumisessa.

Kohtaamispaikkapäivillä kuultiin myös kuinka yhdistystoiminta oli nostanut Paula Peltosen vaikeina hetkinä yksinäisyydestä ja masennuksesta, sekä ohjannut kohti parempaa tarjoamalla yhteisöllisyyttä, tukea ja turvaa. Kokemusasiantuntija Paula Peltosen erotarina kuultiin avauspäivänä. Myös turvapaikanhakijoiden tilanne valtakunnan rajalla pääsi esille päivän aikana. 

Kohtaamispaikkapäivillä EHYT ry julkaisi kohtaamispaikkatoiminnan tueksi Elokolo-kohtaamispaikkatoiminnan käsikirjan.

Päivät tarjosivat kahden päivän aikana oivan mahdollisuuden kohtaamispaikkojen väliseen verkostoitumiseen. Päivien aikana osallistujilla oli myös mahdollisuus tutustua pohjoissuomalaisten yhdistystoimijoiden toimintamalleihin.

Janne Hallikainen, Majakka ry

Lue lisää