fi | sv | eng

Terveyden edistämisen maailmankonferenssi: Terveyteen investoitava myös vaikeina aikoina

25.05.2016, 14:56

Curitibassa Brasiliassa alkoi 22. toukokuuta kansainvälisen terveyden edistämisen ja terveyskasvatuksen liiton IUHPEn, 22. maailmankonferenssi. Sen teemana on terveyden ja tasa-arvon edistäminen, Promoting Health and Equity.

Konferenssissa on osanottajia 60 eri maasta. Tarjolla on viiden päivän aikana 1 900 plenari- ja posteriesitystä, workshopia sekä keskusteluja ja tapaamisia. Edellisen kerran, kolme vuotta sitten, konferenssi järjestettiin Aasiassa.

IUHPE, The International Union for Health Promotion and Education, on maailmanlaajuinen organisaatio, joka on sitoutunut edistämään ihmisten terveyttä ja hyvinvointia ja vähentämään terveyden epätasa-arvoa. Se vaikuttaa tehokkaan terveyden edistämisen, terveyskasvatuksen ja terveyspolitiikan täytäntöönpanon puolesta.

Avajaisissa lapset olivat suuressa roolissa. IUHPEn istuva puheenjohtaja Michael Sparks totesikin, että tärkeää on lasten tulevaisuus ja konferenssin teeman mukaisesti terveyden tasa-arvon kehittäminen.

Avajaisten pääpuhuja oli englantilainen David Stuckler, jonka viesti oli, ettei taloudellisesti tai muuten vaikeina aikoina pidä unohtaa investointeja ihmisten terveyteen ja hyvinvointiin.

Edistyksellistä kaupunkisuunnittelua

Isäntäkaupunki Curitiba näkyy ohjelman sisällöissä. Se on 1693 perustettu monikulttuurinen 1,8 miljoonan asukkaan kaupunki. Korkean sijainnin vuoksi keskilämpötila kaupungissa on "vain" 21 astetta kesäisin ja talvet ovat tunnettuja kylmästä ja sateisesta säästä.

Curitiba on monissa mittauksissa todettu hyväksi paikaksi elää ja asua. Curitiba on suunniteltu kaupunki ja hyvä kaupunkisuunnittelu näkyy ihmisten arjessa muun muassa palveluina ja toimivana joukkoliikenteenä.

Curitibalaiset ovat erityisen ylpeitä joukkoliikennejärjestelmästään, jota pidetään yhtenä urbaanin kestävän kehityksen päätekijänä. Jalankulkijat, pyöräilijät, autot ja julkinen liikenne on hyvin huomioitu. Katukuvassa silmään pistävät putkimaiset pysäkit, jotka mahdollistavat esteettömän ja turvallisen bussiin pääsyn.

Curitiba on satsannut myös viherrakentamiseen, ja "vihreää" tilaa on asukasta kohti keskimääräistä enemmän. Muun muassa näitä asioita käsiteltiin ensimmäisen konferenssipäivän plenarissa, Urban change to make differences locally, paying attention to merging voices.

Ritva Varamäki
Kirjoittaja toimii erityisasiantuntijana SOSTEssa vastuualueinaan kansanterveys ja hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen.

Curitiba on perustettu jo 1600-luvun lopulla. Se on monissa mittauksissa todettu hyväksi paikaksi elää.

Curitiban katukuvassa silmään pistävät putkimaiset pysäkit, jotka mahdollistavat esteettömän ja turvallisen bussiin pääsyn.


Kuvat: Ritva Varamäki

Lue lisää