fi | sv | eng

Suomen rahapelimonopoli mallina muulle Euroopalle

20.11.2013, 08:38

Vertti Kiukas, pääsihteeri

Euroopan komissio teki eilen ison nipun päätöksiä rahapeleistä. Kaupalliset toimijat ovat liikkeellä ympäri Eurooppaa ja eri tahot olivat tehneet komissiolle lukuisia kanteluita rahapelimonopoleista, jollainen löytyy muodossa tai toisessa lähes kaikista unionimaista. Komissio päättikin käynnistää seitsemän prosessia eri maita vastaan. Kaksi maata sai puhtaat paperit: Hollanti ja Suomi.

Kaupalliset toimijat ja jotkut kotimaisetkin poliittiset tahot ovat hyökkäilleet rahapelimonopolijärjestelmäämme vastaan väittäen mm., että kolmen yhtiön mallia ei unioni hyväksy ja jollei sitä muuteta, koko järjestelmä romahtaa. Nyt komissio nosti Suomen mallin esimerkiksi muille. On tärkeää muutakin politiikkaa arvioitaessa, että tärkeämpää kuin muoto on, mitä tehdään ja saadaan aikaan.

Suomalainen kolmen yhtiön yksinoikeusmalli pitää eurooppalaisessakin vertailussa haitat hyvin kurissa ja rikollisuuden aisoissa. Kuluttajat voivat luottaa peleihin ja siihen, että voiton sattuessa, rahat myös saa. Samalla yksinoikeusjärjestelmä maksimoi yhteiskunnan saaman hyödyn, kun yksityisen voiton osuus on poistettu – raha ei katoa veroparatiiseihin, vaan käytetään kotimaassa. Samaan kokonaishyötyyn ei millään opilla olisi päästävissä purkamalla monopolit ja siirtymällä lisensseihin, kuten jotkut kansanedustajatkin ovat esittäneet. Mahdollinen lisätuotto menisi yksityisiin taskuihin, kasvaneet haitat maksaisi yhteiskunta.

Huolestuttavaa on, että samalla kun valtiovaltakin virallisesti monopolejaan puolustaa, se samalla toisella kädellä nakertaa niiden perustusta – RAY:n tuotosta yli 40 % menee valtiolle. Jatkuva pelituottojen siirtäminen budjetin katteeksi johtaa ennen pitkää siihen, että valpas komissaari ajatteleekin monopolin olevan tarkoitettu valtion tulojen keräämiseksi. Se ei ole sallittua. RAY on perustettu kansalaisjärjestöjen rahoittamiseksi – se on kannattava investointi.

Lue lisää

Tiedote: EU lopetti Suomen rahapelijärjestelmästä nostetun rikkomuskanneprosessin

Kommentointi

Otsikko:
Nimi:
Kommentti: