fi | sv | eng

Suomen ainutlaatuisella rahapelijärjestelmällä on EU:n tuki

10.04.2015, 09:41

Suomalainen rahapelijärjestelmä on monessa mielessä ainutlaatuinen. Se on osoittautunut luotettavaksi ja vastuulliseksi. Vähäinen ei ole järjestelmän tuotto kansalaisyhteiskunnalle: 1,2 miljardia euroa on osoitus siitä, että yksinoikeusjärjestelmämme on myös tehokas.

"Jos kaikki järjestöjen vastuulla oleva työ siirrettäisiin valtion ja kuntien harteille, olisi Suomi huonossa jamassa. Järjestötyö on kansalaisyhteiskuntamme kivijalka", toteaa Petri Lahesmaa, SOSTEn ja Veikkauksen EU:n edunvalvontahankkeen johtaja.

Petri Lahesmaa pitää EU:ssa huolen siitä, että ainakaan Euroopan unionin taholta ei maamme yksinoikeusjärjestelmää kyseenalaisteta. Toistaiseksi tässä on onnistuttu. Marraskuussa 2013 Euroopan komissio totesi Suomen järjestelmän vastaavan täysin EU:n lakeja.

"EU haluaa edistää voimakkaasti digitaalista taloutta, mikä sinänsä on hyvä asia. Se ei kuitenkaan saa tarkoittaa sitä, että kaikkien palveluiden tarjoaminen verkossa yli rajojen olisi hyväksyttävää. Rahapelijärjestelmien on jatkossakin tunnettava valtioiden rajat," hän jatkaa.

EU-tuomioistuin on myös linjannut, että yksinoikeusjärjestelmissä tulee olla valtion tiukka kontrolli, eikä pelitoimija saa suorittaa aggressiivista markkinointia. Käytännön toiminnan tulee vastata lainsäädäntöä. Tämä huomio on suunnattu esimerkiksi Ruotsiin, jossa rahapelisäädökset ja käytäntö eivät vasta toisiaan.

Kuluvan kevään aikana EU:ssa on lisäksi puhuttanut rahepeliongelmien ehkäisyyn liittyvä työ.

Säännöllisesti keskusteluun nousevat myös rahapelitoimintaan liittyvät rikolliset lieveilmiöt, kuten laittoman pelitarjonnan kasvu. Rahapelirikollisuuden ja rahanpesun torjunta ovat usein agendalla.

Veikkauksen ja RAY:n edunsaajat yhdistivät voimansa

SOSTE liittyi vuoden alussa EU-edunvalvontahankkeeseen, jossa Veikkauksen edunvälittäjät on toisena osapuolena. Hankkeessa seurataan eurooppalaista rahapelipolitiikkaa ja valvotaan liikunnan, tieteen, taiteen ja nuorisotyön toimijoiden sekä sosiaali- ja terveysjärjestöjen etuja muuttuvassa toimintaympäristössä.

Laura Kouri

Lue lisää