fi | sv | eng

Speaker's Corner: Syyllisyyden yhteiskunta

29.07.2014, 09:41

Ilkka Tuokko, projektityöntekijä, Tatsia elämään -projekti, Työttömien AY jäsenten tuki ry

Ilkka Tuokko

Kirjoitus on osa Speaker's Corner –blogisarjaa. Speaker's Corner on virtuaalinen puhujapönttö, johon Innokylä nostaa asiakkaiden ja palvelujen käyttäjien puheenvuoroja.

Kristinuskoa on helppo syyllistää monestakin eri asiasta. Ristiretket, Amerikan alkuperäiskansojen tuhoaminen – jopa holokausti – on voitu laittaa yhden ainoan uskonnon piikkiin. Usein tähän yleistykseen syyllistyvät ihmiset, jotka ovat syntyneet kristinuskoisiksi, mutta ovat myöhemmin siitä lähteneet.

Itse koen, että suurin synti, mitä kristinuskoon voidaan liittää, on käsitys perisynnistä. Mielestäni tätä suurempaa rikosta kyseinen uskonto ei ole saanut vielä maailmassa aikaan. Vaikka tätä onkin yritetty perustella muun muassa Adamin ja Eevan syntiinlankeemuksella, pitää tutkija Heikki Räisänen (Mitä varhaiset kristityt uskoivat, WSOY 2011) ajatusta jopa myöhempänä, ”luterilaisena” lisäyksenä.

Osmo Pekonen ja Clive Tolley sanovat Beowulf-eepoksen esipuheessa seuraavaa: ”Beowulfin kuvaama esikristillinen, herooinen yhteiskunta on tyypiltään häpeän yhteiskunta, kun taas nyky-yhteiskunta on syyllisyyden yhteiskunta. Beowulfin maailmassa tärkeintä on saavuttaa mainetta ja välttää häpeää, kun taas kristillistyneessä yhteiskunnassa pelkän kasvojenmenettämisen sijaan ovat tulleet sisäistyneemmät syyllisyyden ja katumuksen tunnot.”

Minulta on kestänyt vuosia päästä eroon tuntemastani häpeästä – vai pitäisikö sanoa syyllisyydestä? En ole päästänyt siitä irti aivan täysin vieläkään. Mutta mitä enemmän olen buddhalaisuuteen tutustunut, sitä enemmän olen alkanut uskoa karmaan sekä jälleensyntymiseen. Tällä ei mielestäni ole kuitenkaan mitään tekemistä perityn synnin kanssa. Se on pikemminkin edellisissä kamppailuissa hankittua häpeää – sellaista, jota kantaa taistelusta paennut viikinkisoturi!

P.S. Hain nyt seitsemän vuoden tauon jälkeen uudelleen Helsingin yliopiston teologiseen tiedekuntaan. Koetulokseni hylättiin ihan niin kuin ollessani 22-vuotias. Vaikka koen olevani aivan eri ihminen kuin silloin, oli lopputulos silti sama. Minkä teologin maailma minussa menettikään…

Kirjoittaja Ilkka Tuokko työskentelee projektityöntekijänä Tatsia elämään –projektissa Työttömien AY-jäsenten tuki ry:ssä. Kirjoitus on osa Speaker's Corner –blogisarjaa. Speaker's Corner on virtuaalinen puhujapönttö, johon Innokylä nostaa asiakkaiden ja palvelujen käyttäjien puheenvuoroja. www.innokyla.fi

Kuva: Matias Jurvanen

 

Speaker's Corner -sarjassa aiemmin ilmestynyt:

Innokylän logo

Kommentointi

Otsikko:
Nimi:
Kommentti: