fi | sv | eng

Speaker's Corner: Kultasydän

10.04.2014, 12:13

Ilkka Tuokko, projektityöntekijä, Tatsia elämään -projekti, Työttömien AY jäsenten tuki ry

Kirjoitus aloittaa Speaker's Corner –blogisarjan. Speaker's Corner on virtuaalinen puhujapönttö, johon Innokylä nostaa asiakkaiden ja palvelujen käyttäjien puheenvuoroja.

“I want to live,
I want to give
I've been a miner
For a heart of gold.”

Jokainen ihminen tarvitsee jonkun, joka häneen uskoo. Yksikin riittää. Tämän sain huomata, kun koittivat Kallion seurakunnan kirkkoherran vaalit. Olin kotimatkalla kohti Alppilan asuntoani, kun minut pysäytti kadulla seisova mies. Vaikka taivaalta satoikin tihkua, seisoi hän silti päättäväisenä kadunkulmassa käsissään lappusia. Hän antoi minulle yhden papereistaan – se oli jo hieman käpristynyt kosteudesta – ja kehotti äänestämään ehdokastaan. Lupasin miehelle tekeväni niin, ja näin lopulta toimin. Kyseinen ehdokas tuli valituksi.

Kului hetki ja kotiini saapui kaunis kirje. ”Tartutaan yhdessä lapioon ja luodaan tästä Helsingin paras seurakunta”, siinä sanottiin. Mieleeni tulivat Esko Ahon taannoiset vaalipuheet kakusta, jota ei jaeta, vaan joka tehdään. Kirjeestä otettuna päätin kirjoittaa tuolle tuoreelle kirkkoherralle. Etsin hänen henkilökohtaisen sähköpostiosoitteensa ja kirjoitin pitkän viestin. Kerroin siinä muun muassa saman, minkä mainitsin heti tekstini alussa. Jäin odottamaan vastausta. Sitä ei koskaan saapunut. En kuullut hänestä enää mitään.

“It's these expressions
I never give
That keep me searching
For a heart of gold
And I'm getting old.”

Selvästi kyseinen kirkkoherra ei ollut se, joka minuun olisi uskonut. Yhteen asiaan hän silti onnistui vaikuttamaan suuresti: seuraavan kuukauden sisällä olin jo ehtinyt erota omasta seurakunnastani. Olin ollut sen jäsen melkein kymmenen vuotta, mutta selvästi oli tullut lähdön aika.

No, en tuosta lannistunut. Elämääni on tullut myös muita ihmisiä, jotka ovat pienillä teoillaan onnistuneet hieman helpottamaan arkeani. Äitini sanoisi, että ”voimme olla kaikki enkeleitä toisillemme”. Ja vaikka en koekaan itseäni erityisen uskovaiseksi ihmiseksi, olen täysin samaa mieltä hänen kanssaan. Buddhalaiset puhuvat yleisesti myötätunnon osoittamisesta. ”Minun uskontoni on ystävällisyys”, muistan Dalai-laman joskus sanoneen.

Kun elämässäni oli kaikkein pimein hetki, eräs ihminen onnistui auttamaan minua. Mitään muuta ei tarvittu kuin puolestani kirjoitettu kirje – pelkkä viesti – joka muutti asiat hieman paremmalle tolalle. Hän ei itsekään varmaan tiedä, miten kiitollinen minä siitä hänelle olen.

“Keeps me searching
For a heart of gold
And I'm getting old.”

- Neil Young, ”Heart of Gold”

Kirjoittaja Ilkka Tuokko työskentelee projektityöntekijänä Tatsia elämään –projektissa Työttömien AY-jäsenten tuki ry:ssä. Kirjoitus on osa Speaker's Corner –blogisarjaa. Speaker's Corner on virtuaalinen puhujapönttö, johon Innokylä nostaa asiakkaiden ja palvelujen käyttäjien puheenvuoroja. www.innokyla.fi

Kommentointi

Otsikko:
Nimi:
Kommentti: