fi | sv | eng

Speaker's Corner: Kaksi vakituista avustajaa, please

04.08.2014, 09:00

Joni Elonen, Radio Valo (avustajana Max Malmberg)

Joni Elonen ja Max Malmberg

Kirjoitus on osa Speaker's Corner –blogisarjaa. Speaker's Corner on virtuaalinen puhujapönttö, johon Innokylä nostaa asiakkaiden ja palvelujen käyttäjien puheenvuoroja.

Minulla on näkövamma, epilepsia ja sitten se cp-vammakin. Tykkään käydä keikoilla, lätkämatseissa ja ulkona syömässä. Voidakseni tehdä näitä asioita, tarvitsen avustajan. Olen nuori ja haluan pysyä virkeänä.

Vuosien varrella minua on avustanut kaksitoista eri avustajaa. Avustaja vaihtuu aika usein, mikä ei nyt sitten ole niin kivaa koska joutuu tutustumaan uuteen henkilöön joka kerta. Vika ei ole uudessa avustajassa, vaan siinä, että se vanha jotenkin tutuksi tullut avustaja ei enää ole kuvioissa mukana.

Tällä hetkellä minulla on vakituinen avustaja, joka on työskennellyt kanssani noin vuoden. Hänen kanssaan sovin ensisijaisesti avustuksista. Hän ei luonnollisesti aina pääse, jolloin joudun soittamaan itselleni avustajan sijaisen avustuspalvelun tarjoajalta. Sijainen on usein uusi henkilö, joka ei tunne minua. Minusta tuntuu usein siltä, ettei sijaiselle ole kerrottu taustatietojani. Sijaiset ovat usein epätietoisia epilepsiastani, näkövammastani ja cp-vammastani. Toivon, että minulla olisi kaksi vakituista avustajaa, jotta minua avustaisi aina joku tuttu henkilö.

Olin kerran menossa keikalle avustajan sijaisen kanssa. Etsiessämme keikkapaikkaa eksyimme, jolloin avustaja kysyi minulta suuntaohjeita, joita en näkövammaisena osaa antaa. Se tuntui kurjalta. Onneksi tuttu keikkapaikan vahtimestari löysi meidät ja osoitti oikean suunnan.

Pari viikkoa myöhemmin olin toisella keikalla saman avustajan sijaisen kanssa. Tällä kertaa hän jäi miestenhuoneesta tullessaan suustaan kiinni jonkun kanssa ja unohti minut. Sillä aikaa seuraani liittyi joku känniläinen, jota pelästyin kamalasti, koska minun on todella vaikeaa hahmottaa ympäristöäni. Tälläkin kertaa tuttu vahtimestari tuli rauhoittamaan minua.

Avustajan pitää olla huolehtivainen, mukava ja semmoinen, joka ei jätä yksin. Hän ei saa ottaa herneitä nenään, jos ei löydetä oikeaan ravintolaan heti ensi yrittämällä. Hänen pitää myös ottaa eri vammat huomioon. Jotta tämä onnistuisi, palveluntarjoajan täytyy antaa nämä tiedot avustajalle ja varmistaa hänen ymmärtäneen ne.

Joni Elonen on mukana Radio Valon päivätoiminnassa ja Max Malmberg on hänen avustajansa. Radio Valo tuottaa ja julkaisee ohjelmia, joita tekevät kehitysvammaiset, vammaiset ja muut tukea tarvitsevat ihmiset. www.innokyla.fi

 

Speaker's Corner -sarjassa aiemmin ilmestynyt:

Innokylän logo

Kommentointi

Otsikko:
Nimi:
Kommentti: