fi | sv | eng

Sote-uudistus ja järjestöjen palvelut esillä kahdessa SOSTEn tilaisuudessa

03.10.2016, 16:13

SOSTE järjestää marraskuussa Helsingissä kaksi tilaisuutta järjestöistä ja sote-uudistuksesta:

Tuoreen Järjestöbarometri 2016:n mukaan yli puolet valtakunnallisista järjestöistä arvioi sote-uudistuksen vaikuttavan tuntuvasti järjestönsä toimintaan. Vain 20 prosenttia valtakunnallisten järjestöjen vastaajista näkee sote-uudistuksen mahdollisuutena. Järjestöillä on huolta muun muassa siitä, vaikuttaako varallisuus jatkossa palvelujen saatavuuteen ja muun muassa asiakasmaksujen kasvusta.

Toisaalta valtakunnallisten järjestöjen johto luottaa varsin laajasti siihen, että järjestöjen asiantuntemukselle on lisääntyvää kysyntää sekä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä kunnissa että palvelujen kehittämisessä ja tuottamisessa. Osa järjestöistä arvioi, että lisääntyvä valinnanvapaus parantaa palveluiden yhdenvertaista saatavuutta.

SOSTE korostaa, että sote- ja maakuntauudistuksissa on varmistettava, että kunnat ja maakunnat rahoittavat jatkossakin kuntalaisia tukevaa, monimuotoista järjestötoimintaa. Järjestöillä on paljon joustavaa, matalan kynnyksen apua kansalaisille, joka sijoittuu vapaaehtoistoiminnan ja palvelutuotannon välimaastoon. Esimerkiksi kriisikeskukset ovat olennainen apu elämänkriiseissä, mielenterveyskuntoutujien Klubitalot ja työttömien päivätoiminta pitävät vaikeassa tilanteessa ihmisen elämän raiteillaan.

SOSTEn marraskuun tilaisuuksiin sopii vielä mukaan. Molempia tilaisuuksia voi myös seurata verkossa.

Kommentointi

Otsikko:
Nimi:
Kommentti: