fi | sv | eng

Sote-uudistuksen viipyminen jättää palvelut yritysten jaettavaksi

08.10.2015, 09:53

Sote-himmeli-sanan STM:n kansliapäällikkönä käyttöön ottanut Kari Välimäki esitti SOSTEtalk!-tapahtumassa pahoittelut himmelin tekijöille – himmelihän on säännöllinen rakennelma, jossa jokainen osa tukee toistaan. Viime vuosien sote-himmeli-esityksissä ei välttämättä ole ollut näin.

Siirryttyään Merimieseläkassan toimitusjohtajaksi Välimäki on edelleen seurannut sote-uudistuksen etenemistä tai etenemättömyyttä. Hän tiivisti monen ajatukset; kaikki haluavat, että viimeinkin jokin ratkaisu saadaan aikaan.

Esimerkkinä uudistuksen hitaasta etenemisestä Välimäki totesi, että kesti noin viisi vuotta päästä yhteisymmärrykseen siitä, että alueita on korkeintaan noin 20. Nyt alueiden enimmäismäärä on 19.

Uudistuksessa olennaista on väestön yhdenvertaisuus. Nyt palvelujärjestelmä ei vastaa kaikkien väestöryhmien tarpeisiin. Välimäki näkee keskustelussa erilaisia näkemyksiä siitä, pitävätkö keskustelijat sitä, pyritäänkö ja voidaanko yhdenvertaisuuteen päästä julkiseen vastuuseen perustuvalla palvelujärjestelmällä vai markkinaehtoisuudella.

Välimäki näkee, että mitä pitempään sote-uudistuksen tekeminen kestää, sitä syrjemmälle ajatus julkisesta vastuusta siirtyy: yksityiset sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottajat laajentavat jatkuvasti toimintaansa Suomessa. Kun kunnat ovat sote-ratkaisun viipyessä pitkään epävarmassa tilanteessa, sitä enemmän ne turvautuvat palveluiden ulkoistamiseen.

Kun ratkaisut viipyvät, markkinat ratkaisevat tilanteen. Onko tämä tavoitekin vai onko syynä vain se, ettei päätöksiä pystytä tekemään, Välimäki pohti.

Erja Saarinen

SOSTEtalk!  kokoaa eri toimialoilta yhteen hyvinvoinnin parissa työskenteleviä. SOSTEtalk! 2015 toteutui 7.-18.10.2015 Finlandia -talolla.