fi | sv | eng

Sote-sankarit SOSTEn vaalipaneelissa

17.03.2015, 15:40

SOSTEn liittokokouksen yhteydessä järjestettyyn vaalipaneeliin kokoontui monipuolinen joukko eri puolueiden kärkiosaajia. Paikalla järjestöille tärkeistä asioista keskustelemassa olivat ministerit Laura Räty (kok.), Erkki Tuomioja (sd.) ja Carl Haglund (rkp.) sekä kansanedustajat Juha Rehula (kesk.), Hanna Mäntylä (ps.), Aino-Kaisa Pekonen (vas.), Ville Niinistö (vihr.) ja Sauli Ahvenjärvi (kd.). Ehdokkaita kuunteli ja tenttasi Folkhälsanin auditoriossa runsaslukuinen joukko sote -järjestöjen toimijoita.

Lähestyvistä vaaleista ja kariutuneesta sote-uudistuksesta huolimatta tunnelma paneelissa oli vapautunut. Panelistit naljailivat toisilleen ja kommentoivat kulunutta hallituskautta sekä tulevaa hyvässä hengessä. Sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistaminen on suuri kansallinen hanke. Uudistus on aiheuttanut ristiriitoja puolueiden välille, mutta myös hitsannut uudistuksen parissa työskennelleet poliitikot yhteen. Keinoista ollaan eri mieltä, mutta uudistuksen tarvetta ei kiistä kukaan. Toivottavasti tämä lupaa hyvää uudistuksen tulevaisuudelle.

Paneelissa keskustelua herätti järjestöjen rooli yhteiskunnassa, eriarvoistuminen ja valinnanvapaus. Eriarvoistumisen torjuntaan panelistit peräänkuuluttivat toimia julkiselta sektorilta, kaupallisilta toimijoilta ja järjestöiltä. Painotukset tehtävänjaossa vaihtelivat poliitikon pinssin värin mukaan. Sosiaali- ja terveysalan järjestöjen tärkeää roolia korostivat kaikki.

Paneelin kipakoin keskustelu käytiin valinnanvapauteen liittyen. Laura Räty näki valinnanvapauden kasvattamisen keinona tasata terveyseroja. Ville Niinistö, Aino-Kaisa Pekonen ja Erkki Tuomioja taas alleviivasivat valinnanvapauden eriarvostavaa vaikutusta. Varmaa on se että keskustelu valinnanvapaudesta tulee jatkumaan myös vaalien jälkeen.

Yleisökysymyksissä SOSTEn hallituksen puheenjohtaja Tor Jungmanin kysymys siitä, uskovatko panelistit sote-sovun syntymiseen, sai vastaukseksi vihreiden lappujen meren. Kehitysvammaisten palvelusäätiön toiminnanjohtaja Markku Virkamäen aiheellinen kysymys hankintalain ongelmista sai myös myönteisen vastanoton. Panelistit näkivät että hankintalain uudistuksessa tulee ottaa järjestöt ja pienet palveluntuottajat nykyistä paremmin huomioon.

Kokonaisuutena paneeli osoitti jälleen sen että poliitikoilta löytyy ymmärrystä ja arvostusta sosiaali- ja terveysjärjestöjen työlle. On kuitenkin ensiarvoisen tärkeää että me aktiivit pidämme järjestöjen tavoitteita esillä yhteiskunnallisessa keskustelussa.

Antaudutaan keskustelulle ja tehdään yhdessä järjestötoiminnassa näkyvää ja kuuluvaa!

Timo Lehtinen

Kuvassa: Panelisteista suurin osa olisi valmis vapauttamaan järjestöjen erityisryhmille suunnatut palvelut kilpailutuksen piiristä.

Kuva: Veikko Somerpuro