fi | sv | eng

SOSTEn kaksikielisyys vahvistuu

08.09.2015, 14:24

SOSTEen on saatu ruotsinkielinen erityisasiantuntija Emma-Lena Lybäck. Hän palvelee ruotsinkielisiä jäseniä ja vahvistaa kaksikielisyyttä koko SOSTEssa. Kaksikielisyyttä voi harjoittaa muun muassa Språktalko-verkostossa.

SOSTE on sääntöjensä mukaan suomenkielinen yhdistys, mutta jäsenet voivat asioida yhdistyksen kanssa ruotsin kielellä. Nyt asiointi ruotsinkielellä helpottuu, kun SOSTEen tuli elokuussa töihin ruotsinkielinen erityisasiantuntija Emma-Lena Lybäck.

SOSTElla on 15 ruotsinkielistä jäsenjärjestöä. Lisäksi osa järjestöistä on kaksikielisiä. Emma-Lena edistää ja koordinoi näiden järjestöjen yhteistyötä. Ensimmäinen yhteistyötapaaminen ruotsin- ja kaksikieliselle jäsenille on 12. lokakuuta.

Emma-Lena osallistuu myös sosiaali- ja terveyspoliittiseen vaikuttamistyöhön sekä suunnittelee koulutusta ja tapahtumia sekä tiedonvälitystä ja viestintää ruotsiksi.

Hän pitää ylipäänsä esillä kaksikielisyyttä sosiaali- ja terveysjärjestöissä. Ruotsinkielisiä ja kaksikielisiä jäseniä lienee lähes kaikilla jäsenjärjestöillä. Emma-Lena kertoo tarkemmin työstään SOSTEblogissa. Siinä hän toivoo, että SOSTEsta voisi pikku hiljaa tulla esikuva elävälle kaksikielisyydelle:
”Kanske SOSTE så småningom till och med kunde bli en förebild för andra organisationer när det gäller en levande tvåspråkighet där alla kan prata det språk som de behärskar bäst och alla ändå förstår varandra.”

Emma-Lena on osa SOSTEn aluetiimiä. Hänen toimistonsa on Pohjanmaalla Vöyrillä.

Språktalko-verkosto edistää helposti ja hauskasti kaksikielisyyttä SOSTEn jäsenjärjestöissä. Verkoston tarkoituksena on rohkaista kaksikielisiä organisaatioita kehittämään ja parantamaan kaksikielisyyttään. Verkosto on tarkoitettu kaikille jäsenjärjestöjen työntekijöille.

Tapaamisissa tutustutaan ruotsinkielisiin toimijoihin, kuullaan erilaisia esityksiä ruotsiksi sekä vaihdetaan kuulumisia järjestöjen kaksikielisestä toiminnasta. Vaikka ruotsia harjoitellaankin, tapaamisissa voi puhua myös suomea.

Verkostolla on Facebook-ryhmä, josta voi esimerkiksi kysyä neuvoa, miten jokin asia sanotaan ruotsiksi.

Språktalko on nyt SOSTEn koordinoima teemaverkosto. SOSTEssa sen yhteyshenkilö on Emma-Lena Lybäck.

Käytännössä toimintaa koordinoi projektipäällikkö Ilona Salonen SAMSista. Ota Ilonaan yhteyttä, jos haluat päästä mukaan verkoston sähköpostilistalle ja tapaamisiin. ilona.salonen(at)samsnet.fi