fi | sv | eng

Terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen yhteisenä asiana

02.10.2015, 11:14

Merja Mäkisalo-Ropponen, Kansanedustaja (sd),
Eduskunnan terveyden ja hyvinvoinnn edistämisen työryhmän pj.

Eduskunnassa on toiminut yhteistyössä SOSTEn kanssa terveyden edistämisen ryhmä jo ainakin kaksi edellistä vaalikautta. Ryhmä jatkaa toimintaansa, mutta sen nimi on nyt terveyden- ja hyvinvoinnin edistämisen ryhmä. Sisäisessä viestinnässä käytämme salaperäistä lyhennettä TE&HV-ryhmä. Olin ryhmän puheenjohtajana koko edellisen kauden ja nyt jatkan tässä tehtävässä ainakin kaksi vuotta. Varapuheenjohtajana toimii tällä kaudella ensimmäisen kauden kansanedustaja Sari Tanus (kd) Tampereelta. Ryhmään kuuluu tällä hetkellä 13 kansanedustajaa eri puolueista. Mukaan toimintaan mahtuu vielä, joten kannattaa kysyä "omalta" kansanedustajalta, joko hän on mukana.

Ryhmän tavoitteena on ylläpitää eduskunnassa keskustelua terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen yksilöön ja yhteiskuntaan kohdistuvista vaikutuksista sekä vaikuttaa eri tavoin siihen, että terveyden- ja hyvinvoinnin näkökulmat tulisivat entistä painokkaammin esille lainsäädäntötyössä. Terveyden- ja hyvinvoinnin edistämiseen on saatava kaikki tahot mukaan ja siksi "terveys kaikissa politiikoissa" (täydennettynä hyvinvoinnilla) ajattelutapa on erityisen tärkeää kaikessa lainsäädäntötyössä. Lakiesitysten vaikutusten arvioinneissa on edelleen liian harvoin terveyden ja hyvinvoinnin vaikutusten arviointia.

Keinoina näihin tavoitteisiin pääsemiseksi ryhmä toteuttaa erilaisia seminaareja ja keskustelutilaisuuksia, laatii toimenpide- ja lakialoitteitteita sekä tekee kirjallisia kysymyksiä erilaisten ajankohtaisten asioiden esille nostamiseksi. Toimintaa järjestetään tiiviissä yhteistyössä SOSTEn kanssa. Loppusyksystä kansanedustajille järjestettävästä seminaarista tulee lisätietoa piakkoin.

Vaikuttamistyössä avoin vuorovaikutus eri suuntiin on tärkeää ja tämän lisäämiseksi ryhmän jäsenet vuorollaan kirjoittavat SOSTEblogissa. Kirjoitukset ilmestyvät muutaman kerran kuussa jatkuen keväälle 2016.

Elämme taloudellisesti tiukkoja aikoja ja siksi terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen tulee nostaa painokkaasti esille. Yhteiskunnassamme olevat suuret terveys- ja hyvinvointierot heikentävät yksilöiden ja yhteiskunnan hyvinvointia ja aiheuttavat myös taloudellisia kustannuksia. Nyt tarvitaan kaikki ideat ja asiantuntijuus käyttöön, jotta terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen ymmärrettäisiin Suomessa yhdeksi "kärkihankkeeksi". Jos Sinulla on mitä tahansa ajatuksia terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi lainsäädäntö- ja vaikuttamistyössä otamme mielellämme palautetta vastaan.

Nyt on yhdessä tekemisen paikka - tässäkin asiassa!

Kommentointi

Otsikko:
Nimi:
Kommentti:
 

SOSTEblogi

Keskustele ja kehitä järjestötyötä sekä hyvinvointia yhdessä!

Teemoissa keskustellaan SOSTElle tärkeistä aiheista. Kirjoittajina oman talon asiantuntijoita ja vierailijoita kentältämme.