fi | sv | eng

Nuppineuloja kartalla: Savea on, missä kädet?

27.03.2014, 09:04

Katariina Välikangas ja Merja Lyytikäinen

Kirjoitus aloittaa Innokylän blogisarjan "Nuppineuloja kartalla", jossa nostetaan esiin kokemuksia hyvinvointi- ja terveysalan yhteiskehittämisestä ja kurkistetaan varovasti verhojen välistä, mitä naapurissa on tekeillä.

Hiki valui Lappeenrannan Innostamossa helmikuussa, kun KASTE-toimijat ja järjestöt hahmottelivat yhteistyön paikkoja mahdollisina hankekumppaneina. Kysymykset kimpoilivat esityskalvoilta ja tussit raapustivat fläpeille vastauksia kysymyksiin: Miten tukea kotona asuvia ikäihmisiä? Miten hyödyntää eri tahojen asiantuntemus? Miten rakentaa toimivaa yhteistyötä? Miten löytää uusia ratkaisuja kotona asuvien ikääntyneiden hyvän arjen mahdollistamiseen?

Ideoista ja puheesta ei ollut pulaa, mutta puuttumaan jäi ideoiden nytkäyttäminen toiminnaksi. Savea siis on, käsiä ei, vielä.

Yksikin todellisesta tarpeesta noussut idea, josta sitkeällä suunnittelulla ja yhdessä tekemisellä saadaan aikaan juurtunut toimintatapa, on voitto. Miten ideat sitten käännetään toiminnaksi? Yksi keino on purkaa ideaa seuraavien kysymyksien avulla:

  • Mistä tarpeesta idea nousi?
  • Ketä muita tarvitsemme toteutukseen mukaan?
  • Mikä heidän roolinsa ja tehtävänsä on kokonaisuudessa?
  • Millaista osaamista tarvitsemme?
  • Milloin tavataan seuraavan kerran?
  • Milloin ja miten voimme kokeilla ideaa käytännössä?


Yhteiskehittämisessä valetaan samaa kannua

Innostamossa osallisuus oli teema, josta järjestöillä tiedetään olevan paljon osaamista. On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että yhteiskehittäminen tarkoittaa usein myös yhteensovittamista ja oman toiminnan osittaista viilaamista. Tämä ei tarkoita oman toiminnan katoamista, päinvastoin. Yhteisen määrittelyn avulla toimijat voivat paremmin nähdä kunkin vastuualueen ja roolin.

Esimerkiksi tässä Innostamossa puhuttiin yhtä lailla kunnan fysioterapeutin jalkautumisesta järjestöjen toimintaan kuin järjestöissä olevan osaamisen hyödyntämisestä esimerkiksi kunnan kotihoidossa. Kehittämishankkeet ovat hyvä alusta vuoropuhelulle, kokeiluille ja yhteistyön uudelleenmäärittelylle. Asiakkaalle jouheva yhteistyö näyttäytyy hyvänä joustavana palveluna.

Tämä on hyvä alku. Lappeenrannassa areenan verkostotyölle tarjoilivat Etelä-Suomen Kaste, SOSTE ja Raha-automaattiyhdistys. Toivottavasti yhteisideoinnin Innostamoita järjestetään muuallakin Suomessa ja niistä tulee kokeilujen kautta vakiintunut toimintatapa.

Innokylän vinkki: Jaa kokemuksesi ideoiden hankkeistamisesta. Hyödynnä ideoiden hankkeistamisessa Innokylän hankepankkia.

KASTE-verkostot Innokylässä

Kirjoittaja Katariina Välikangas työskentelee hankejohtajana Etelä-Suomen ikäihmisten palveluiden kehittämisohjelma 2013 – 2015 Kotona kokonainen elämä -hankkeessa. Merja Lyytikäinen työskentelee SOSTEssa Innokylän koordinaattorina. Kirjoitus on osa blogisarjaa, jossa nostetaan esiin kokemuksia hyvinvointi- ja terveysalan yhteiskehittämisestä ja kurkistetaan varovasti verhojen välistä, mitä naapurissa on tekeillä.

Kommentointi

Otsikko:
Nimi:
Kommentti:
 

Yritykset mukaan

Nimi:

Keitä mukaan? Sosiaali- ja terveysalan yritykset ainakin.

Kela ostaa kaikki kuntoutuspalvelut tiukalla kilpailutuksella tasokkaalta yksityiseltä palvelutuotannolta. Niiden toimintamallit ovat pitkään hioutuneita.

Järjestöt ja Kaste-hankkeet ovat jo mukana Innokylässä.

Olisiko nyt vuorostaan aika suunnata yhteistyökuviot sote-alan yrittäjiin ja yrityksiin?

28.03.2014, 08:32

Lisää lapioita mukaan!

Nimi:

Hyvä kommentti! Nyt Innokylän jatkokehittämisen alkaessa yrityksille tarjoutuu hyvä mahdollisuus olla mukana esim. yhteiskehittämässä kuntien ja järjestöjen kanssa innovatiivisia hankintakäytäntöjä ja yleensäkin hankintamenettelyjä.

29.03.2014, 15:11

Kiinnostuitko, mitä on tekeillä?

Nimi:

Innokylä 2.1 eli jatkokehittämisen työtila löytyy Innokylän verkostoista https://www.innokyla.fi/web/verkosto806105

29.03.2014, 15:16

IPR-asiat

Nimi:

Millä tolalla on Innokylän IPR-asiat?
Yritysyhteistyön kannalta olisi tärkeä sopia periaatteet etukäteen.

11.05.2014, 21:02

Innokylän käyttöehtoja

Nimi:

Innokylän käyttöehdot löytyvät täältä. Siellä sivutaan noita IPR-asioita
https://www.innokyla.fi/web/guest/kayttoehdot

13.05.2014, 14:34

IPR-opas Innokylän yrityksille?

Nimi:

Suomen Akatemialla on IPR-opas
http://www.aka.fi/fi/A/Tutkijalle/Rahoituksen-kaytto/Tulosten-hyodyntaminen/Suomen-Akatemian-IPR-opas-tutkijoille/

Vastaavanlaisen laatiminen olisi tärkeää myös Innokylälle -jos se toivoo yritysten/keksintöjen mukaantuloa.

13.05.2014, 18:24

Kiitos linkistä

Nimi:

Vien viestiä eteenpäin Innokylä 2.1 kehittämisryhmään. Linkitän myös tuon linkin talteen muistipaikalle Innokylä 2.1 verkoston sivulle. T. Merja Lyytikäinen SOSTE/ Innokylä

14.05.2014, 20:34

Lisälinkki IPR-koulutukseen

Nimi:

Hankenin Niklas Bruun on arvostettu alan kouluttaja. Suosittelen.
http://www.hanken.fi/public/en/ipr

16.05.2014, 17:49

SOSTEblogi

Keskustele ja kehitä järjestötyötä sekä hyvinvointia yhdessä!

Teemoissa keskustellaan SOSTElle tärkeistä aiheista. Kirjoittajina oman talon asiantuntijoita ja vierailijoita kentältämme.