fi | sv | eng

Minä ohjaan perhosryhmää ja muita tarinoita

23.05.2016, 09:00

Erja Saarinen, viestinnän asiantuntija, SOSTE

”Minä ohjaan perhosryhmää. Me käymme kalastamassa. Selvitän kalapaikat ja sinne menemiset”, juuri vertaisohjaajaksi valmistunut kehitysvammainen mies kertoi minulle innoissaan. Seisoin Helsingin Karhupuistossa Vertaishässäkässä kuuntelemassa sosiaali- ja terveysjärjestöissä toimivien ihmisten tarinoita.

Kun kuuntelin miehen tarinoita hänen ohjaamansa ryhmän retkistä, vaikeat abstraktit käsitteet, voimaantuminen ja osallisuus, alkoivat hetkessä elää. Minussa heräsi arvostusta ja iloa siitä, miten ihmisiin luottamalla vahvistetaan heidän itsetuntoaan ja he pystyvät tarttumaan uusiin mahdollisuuksiin elämässä. Helsingin Kehitysvammatuki 57:n hankkeissa on koulutettu kehitysvammaisista vertaisohjaajia – avattu heille mahdollisuuksia tehdä vapaaehtoistyötä.

Kun minussa heräsi myönteisiä tunteita, heräsi myös ajatus, että ehkä minultakin liikenisi aikaa vapaaehtoistyöhön. Näissä hienoissa tarinoissa haluaisi olla mukana.

Hyvä tarina synnyttää tunteen.

Hyvä tarina synnyttää tunteen. Tunne taas usein ajaa ihmisen liikkeelle. Tunnetta ei kannata väheksyä viestinnässä, jos haluaa saada toisen osapuolen tekemään jotain.

Tarinallisuus on ollut pitkään journalismin, viestinnän ja markkinoinnin trendi. Tarina on kuitenkin ikivanha keino pysäyttää toinen kuuntelemaan, opettaa asioita ja siirtää niitä eteenpäin. Joskus tuntuu, että tarinallisuutta tungetaan joka paikkaan – paikkoihin, joihin se ei sovi. Joskus paremmin palvelee selkeä, informatiivinen teksti ilman ”turhia koukeroita”.

Järjestöjen viestinnässä ja vaikuttamisessa tarinat järjestötodellisuudesta ovat useimmiten paikallaan. Ja järjestöillähän ei ole puutetta hyvistä tarinoista.

SOSTEn Järjestöbarometria on tehty vuodesta 2006. Nyt kymmenen vuoden jälkeen uuteen barometriin tuodaan tutkimustekstin rinnalle järjestötarinoita. Tutkittu tieto on edelleen ensisijaista. Sitä tarvitaan järjestöistä. Tarinoilla siinä sivussa houkutellaan uusia ihmisiä kurkistamaan järjestöjen työhön ja paneutumaan myös niitä koskevaan tutkittuun tietoon.

M/S SOSTElla lokakuussa Noon Kollektiivin tekstin ja kuvan ammattilaiset kertovat esimerkkien kautta vahvojen tarinoiden hyödyntämisestä järjestön viestinnässä: ”Järjestöjen työ on täynnä huikeita, tärkeitä ja koskettavia tarinoita. Osaammeko käyttää niiden potentiaalin viestinnässämme – jäsenille, lahjoittajille, vaikuttajille ja rahoittajille?” 

Lue lisää

Kuva: Erja Saarinen

Kommentointi

Otsikko:
Nimi:
Kommentti:
 

SOSTEblogi

Keskustele ja kehitä järjestötyötä sekä hyvinvointia yhdessä!

Teemoissa keskustellaan SOSTElle tärkeistä aiheista. Kirjoittajina oman talon asiantuntijoita ja vierailijoita kentältämme.