fi | sv | eng

Koko Suomi kotouttaa

26.09.2016, 14:59

Koko Suomi kotouttaa on kova haaste suomalaiselle järjestökentälle. Vai onko?

Perinteisesti moni ajattelee että kotoutumisen tukeminen edellyttää harrasta asiaan paneutumista, eri kulttuurien tuntemusta, useiden kielten hallintaa ja kosmopoliittista mielenlaatua. On niitäkin joiden mielestä kotoutumisen tukemiseen liittyy väistämättä kukkahattu päässä operoiminen.

Entä jos koko Suomi kotouttaa –toimintajulistus olisikin arkipäiväinen ja lähitulevaisuudessa saavutettavissa oleva asia? Asennetasolla se tarkoittaa sitä, että järjestötoiminnan puuhaihmiset kääntävät katseensa ”monikulttuurisuudesta” varsinaisen toiminnan sisältöön. Siihen mikä on kunkin järjestön ydintehtävä tai juju. Se voi olla edunvalvontaa, liikuntaa, kädentaitoja, tanssia, eräelämää tai ensiapua. Järjestön ei tarvitse muuttaa toimintaansa kotoutumista tukevaksi tai ”monikulttuuriseksi”, Sen sijaan järjestö voi miettiä, miten uudet tulijat vastaanotetaan juuri tähän toimintaan mukaan tasaveroisina toimijoina, miten markkinoidaan kiinnostavaa toimintaa ja tapahtumia omalla paikkakunnalla sekä miten helpotetaan maahan muuttaneiden osallistumista esim. alkuvaiheen kieliongelmissa.

Järjestöjen kotoutumista tukeva kattaus tulee näkyväksi, kun järjestöt kokoontuvat yhteen suunnittelemaan ja toteuttamaan toimintaa. Sosiaali- ja terveysalan valtakunnalliset järjestöt ovat käynnistäneet järjestöverkoston tiedon ja toimintatapojen välittämiseksi. Osana työskentelyä on päätetty toteuttaa järjestöjen kotoutumistarjottimia. Kotoutumistarjottimille kootaan esim. yhden paikkakunnan koko toimintatarjonta, jolloin sekä järjestöt että viranomaiset hahmottavat yhdellä silmäyksellä paikkakunnan mahdollisuudet ja toiminnan kehittämistarpeet. Maahan muuttaneille kotoutumistarjotin voi olla toiminnan ja mukaan kutsumisen väylä.

Koko Suomi kotouttaa – järjestö kerrallaan.

Tule kuulemaan lisää järjestöjen kotoutumistarjottimista ja niiden käyttömahdollisuuksista M/S Sostelle.

Suomen Punainen Risti
Johanna Matikainen
Maahanmuuttajaohjelman kehittämispäällikkö

Kommentointi

Otsikko:
Nimi:
Kommentti:
 

SOSTEblogi

Keskustele ja kehitä järjestötyötä sekä hyvinvointia yhdessä!

Teemoissa keskustellaan SOSTElle tärkeistä aiheista. Kirjoittajina oman talon asiantuntijoita ja vierailijoita kentältämme.