fi | sv | eng

Jihuu - nyt on lupa innostua!

17.06.2015, 08:20

Anneli Pahta, järjestöpäällikkö

Nyt ei tarvitse enää jäädä tuleen makaamaan ja odottamaan uusien lakien, määräysten ja rakenteiden syntymistä. Me saamme omalla toiminnallamme, arjen työssä, aikaan suuren muutoksen. Mistä tässä oikein on kysymys? Isossa-Britanniassa vuonna 2012 alkanut liike ulottuu jo Hollantiin, Ruotsiin, Pohjois-Irlantiin ja nyt on vuorossa Suomi. Change Day, se antaa luvan innostua ja osallistua suuren sote-alan muutokseen.

Sinä ja minä, sosiaali- ja terveysalan toimija, hyvinvoinnista ja asiakkaista motivoituva ammattilainen, olemme muutoksentekijöitä. Sote-palveluja ei uudisteta vain hallintorakenteissa, vaan konkreettiset muutokset syntyvät usein arjen asiantuntijoilta. Tekemällä tänään yhden asian fiksummin kun eilen, olemme mukana suuressa muutoksessa. Kun jokainen meistä päättää tehdä yhden muutoksen, pystymme yhdessä tekemään parempaa terveydenhuoltoa kuin mihin yksikään uusi laki tai asetus sellaisenaan johtaa.

Tässä muutoksessa on kysymys sinun ja minun päätöksestä. Minkä asian sinä aiot tehdä huomenna toisella tavalla? Change Day'n innostamina terveydenhuollon ammattilaiset ja asiakkaat ovat tehneet mitä erilaisempia päätöksiä: lääkäri lupasi puhutella potilaita aina nimellä  eikä "murtuneena lonkkana" tai "vatsahaavana" , hoitaja lupasi ensin maistaa lääkettä itse, jotta tietää miltä se maistuu ja asiakas lupasi aina ilmoittaa, jos ei pääse saapumaan vastaanotolle sovittuna aikana. Pieniä lupauksia omasta panoksesta riittää.

Tähän sote-alan ravintolapäivän talkoisiin on kutsuttu mukaan myös järjestöt muuttamaan maailmaa yhdessä yritysten ja julkisen sektorin kanssa. Tule sinäkin mukaan ja haasta talkoisiin myös oma työtoverisi, työyhteisösi, asiakkaasi ja yhteistyökumppanisi. Change Day'n merkeissä järjestetään tapahtumia ympäri Suomen 3.11.2015 sekä marraskuun ensimmäisellä viikolla.  Materiaalia ja lisätietoa löytyy Innokylästä ja Sitran sivuilta.

Innostu, lähde mukaan ja jätä oma kädenjälkesi!

Kommentointi

Otsikko:
Nimi:
Kommentti:
 

Ihminen on kokonaisuus, lääkärissäkin

Nimi: Sirpa Lindström

Olisi paljon tehokkaampaa, jokaisella potilaalla olisi vakituiset lääkärit ja hoitajat, joille potilaan epikriisit ja diagnoosit tuttuja. Toivoisin, että hoidettaisiin potilasta kokonaisuutena paremmin, ohjattaisiin ja tuettaisiin myös ruokailutottumuksien muokkauksessa, painon pudotuksessa ym. Ja tarkistettaisiin lääkkeiden ja luontaistuotteiden sekä ravinnon yhteisvaikutukset. Tuettaisiin ihmisiä mindfulnessin keinoin, ennaltaehkäistäisiin syrjäytymistä ja psyykkisten sairauksien syntyä pikapyrähdyksenä aivan kuin bensa-asemalle mentäessä, samoin terveydenhuollossa tsekattaisiin ihmisen kokonaisvointi eikä keskityttäisi vain yhteen oireeseen.

Vertaistukiryhmiin ohjausta kaipaan potilaille, hoitaja ja lääkärit eivät pysty ymmärtämään minkälainen pudotus henkisesti ja taloudellisesti sairastuminen on potilaalle. Toinen samoissa syvissä vesissä uiva ihminen pystyy ymmärtämään ja tukemaan paremmin.

18.06.2015, 14:04

SOSTEblogi

Keskustele ja kehitä järjestötyötä sekä hyvinvointia yhdessä!

Teemoissa keskustellaan SOSTElle tärkeistä aiheista. Kirjoittajina oman talon asiantuntijoita ja vierailijoita kentältämme.