fi | sv | eng

Innowiki täydentää vuorovaikutusta

25.10.2012, 12:54

Kati Virtanen, hankekehittäjä

Ei perhana. Onko tämä kaikki todella julkista? Siinä ensimmäinen ajatukseni Innokylän wikin käytöstä. Ajattelin sen päässäni puolitoista vuotta sitten, aloitettuani työt Innokylässä. Innokylä on monitoimijainen hanke, jossa wikiä käytetään asioiden työstämiseen yhdessä. Ideointiin, viestimiseen, dokumentointiin. Materiaalit ja keskustelut ovat vapaasti kaikkien nähtävillä, kuten wikissä tuleekin olla. Innokylän wiki on ristitty Innowikiksi.

Lukeeko tätä oikeasti koko Suomi? Saavatko keskeneräiset virityksetkin näkyä? Mietin tuolloin. Ajan kuluessa ajattelin asiaa kuitenkin yhä harvemmin. Jos koko Suomi luki, se teki sen hiljaa ja huomaamatta. Innokylän sisällä työskentelytavasta puhuttiin paljon. Millainen teksti on julkaisukelpoista? Kenelle tätä kirjoitetaan? Mitä saa sanoa? Entä mitä ei?

Kati Virtanen, Hankekehittäjä, Innokylä

Puolessatoista vuodessa ehtii oppia (lue: onnistua ja mokailla) kaikenlaista. Tässä tärkeimpiä havaintojani wikin käytöstä omassa työssä.

1. Wiki täydentää kasvokkaista vuorovaikutusta, ei toisinpäin. Wiki ei korvaa myöskään sähköpostia. Vaikka päivitetystä sivusta tulisi ilmoitus sähköpostitse, se jää helposti lukematta. Niihin turtuu. Ihmiset tulevat wikiin ajallaan, joten jos asialla on kiire, on turha jäädä repimään hiuksia näyttöpäätteen eteen.

2. Wikissä näkyvän työn kuuluu olla kesken. Jos kaikki on valmista ja viilattua, menetetään koko homman juju. Palaute, kokeileminen, suunnanvaihdot.

3. Wiki kulkee eteenpäin kuin juna. Siihen pitää osata sopeutua. Oman vaunun etsimiseen menee aikaa, eikä määränpää ole kiveen hakattu. Loppujen lopuksi tärkeintä on se, että kuljetaan samoilla raiteilla ja samaan suuntaan.

4. Kaveria kannattaa kannustaa. Myönteisyyden merkitys korostuu, kun ollaan yhteisessä sähköisessä työskentelytilassa. Tsemppaaminen tuntuu oikeasti hyvältä.

5. Lukijat ovat fiksumpia kuin arvaammekaan. Ei lisättävää tähän kohtaan.

Ja kyllä - joskus joku läjäyttää istuimensa takana istuvan päälle. Välillä matkatavarat putoilevat säilytyslokeroista ja ihmiset törmäilevät toisiinsa. Vahinkoja ja erehdyksiä sattuu ihan niin kuin muussakin elävässä elämässä. Se on ihan okei ja aika halpa hinta siitä, että ollaan noustu samaan junaan.

Kommentointi

Otsikko:
Nimi:
Kommentti:
 

Just näin

Nimi:

Ihana kuvaus.Vaunua hakiessa ei sattumillekaan ole rajaa. Rikastuttavaa wikimatkaa

25.10.2012, 14:55

Riemastuttavaa

Nimi:

Samanlaisia kokemuksia. Kun on harrastanut wikissä avointa tiedon jakamista ja huomannut sen helpottavan yhteistyötä ja raportointia ja bonuksena huomaa välillä ihmisten innostuvan ja osallistuvan, hinta kompuroinneista on tosi halpa. Ja niin hienostunutta porukkaa se "koko suomi"-lukijakunta :-)

25.10.2012, 18:25

Lukemisen iloa, entäs kommentointi?

Nimi:

Innokylän wikistä voi lukea oikeasti mitä hankkeessa on meneillään. Minulle wiki on ollut kiinnostavampi kohde kuin verkkosivu.

Aito avoimuus tarkoittaa minusta myös vapaata kommentointimahdollisuutta. Siihenhän innowiki ei taivu.

26.10.2012, 15:16

Innowikistä tietoa

Nimi:

Olen myös seurannut Innowikiä. Sieltä saa tietoa, paraikaa kehittämisen alla olevista asioista. En ole kaivannut kommentointimahdollisuutta, olen ottanut suoraan yhteyttä hankeväkeen, jos on ollut kysymistä/kommentoitavaa. Innotuutoreilla taitaa olla oma työskentelytila?

27.10.2012, 09:11

Kommentoinnista

Nimi:

Täällä myös yksi innowikin satunnainen kävijä. Minusta lukeminen on ok wikissä jonkin aikaa. Joskus on tehnyt mieli kommentoida, mutten ole halunnut kirjautua. Voisiko kommentointia avata nimimerkillä?

Henkilökunnan kuvat yhteystiedoissa olisi kivat, ja ehkä helpottaisi yhteydenottoa.

27.10.2012, 18:00

Kommentointiasiaan

Nimi:

Eikös olisi hyvä, jos innowikissa kommentoitaisiin omalla nimellä, jos haluaa vaikuttaa verkostoissa ja verkostoitua?

28.10.2012, 09:24

Peukkuja kommenteista

Nimi: soste_2

Just näin: Voi kiitos!

Riemastuttavaa: No niin on!

Lukemisen iloa, entäs kommentointi: Kiitos palautteestasi! Kaikki halukkaat ovat tervetulleita rekisteröitymään Innowikin käyttäjäksi ja saamaan näin kommentointioikeuden. Käyttäjätunnuksia saa pyytämällä osoitteesta toimitus at innokyla.fi.

Innowikistä tietoa: Kyllä vain, Innotuutoreilla on Innowikissä oma työskentelytilansa.

Kommentoinnista: Kiitos kommentistasi! Anonyymi kommentointi jouduttiin valitettavasti poistamaan käytöstä automatisoitujen roskakommenttien vuoksi. Nyt on kuitenkin syytä tarkastaa tilanne uudelleen Innokylän sisällä. Myös kuvien käytöstä on hyvä keskustella.

Kommentointiasiaan: Hyvä huomio tämäkin.

Mahtavaa, kun tästä syntyy keskustelua! / Kati Virtanen

29.10.2012, 11:43

Eläväinen juttu

Nimi:

Olipa kivasti kirjoitettu juttu, tylsästä aiheesta. Tällaiset innostavat tutustumaan Innokylään wikeineen ja ehkä liittymään siihen.

Lisää tällaisia juttuja!

29.10.2012, 14:10

Kiitos!

Nimi:

Eläväinen juttu: Mukava kuulla - tervetuloa joukkoon!

Kati Virtanen

29.10.2012, 14:28

SOSTEblogi

Keskustele ja kehitä järjestötyötä sekä hyvinvointia yhdessä!

Teemoissa keskustellaan SOSTElle tärkeistä aiheista. Kirjoittajina oman talon asiantuntijoita ja vierailijoita kentältämme.