fi | sv | eng

Finn din passion – höj din motivation!

21.04.2016, 14:26

Nina af Hällström, Verksamhetsledare, SAMS – Samarbetsförbundet kring funktionshinder rf  

Nästan dagligen får vi höra om regeringens åtgärder som ska förbättra Finlands konkurrenskraft så att ekonomin börjar rulla igen. Det sägs att vi behöver fler arbetsplatser och effektiviteten bör överallt höjas. Mera arbete för mindre lön. Det låter inte lockande! Hur skulle det vara om vi i stället fokuserade på passion och att få alla att älska det de gör. Att ge utrymme för sin passion ger motivation och då går det undan med arbetet.

Det finns yttre och inre motivation. Är det lönen som motiverar eller är det arbetsglädjen? Den yttre motivationen kan styras med käpp och morot, såsom lön, förmåner, feedback, semester m.m. Den yttre motivationen styrs utifrån, av en person eller av en organisation. Den inre motivationen kommer från att arbetet ger tillfredställelse och att man har arbetsglädje. Den inre motivationen är ofta långvarigare. I många fall kompletterar dessa former av motivation varandra.

Den inre motivationen är kopplad till friheten att fatta beslut och till känslan av att det man gör har betydelse. Att man känner sig kompetent och att man har möjligheter att utvecklas i sitt arbete förbättrar ofta den inte motivationen. En arbetstagare som är nöjd och tillfreds, presterar. Arbetstagaren är den viktigaste resursen. Med yttre medel kan en arbetsgivare bidra till välmående på arbetsplatsen, men fokus borde sättas på att ta fram och förstärka arbetstagarens inre drivkraft.

Var och en berörs av den negativa jargongen. Vi läser om uppsägningar, nedskärningar, arbetslöshet och kriser. Osäkerheten på arbetsplatserna påverkar åtminstone den yttre motivationen. Jag har för mig att många har tappat den inre glöden. Just nu ska vi kämpa och jobba för att hitta passionen och den inre inspirationen som hjälper oss att skapa en positiv atmosfär med framåtanda!

I stället för att fokusera på att analysera och korrigera det som vi inte kan eller inte är så duktiga på ska vi satsa på att verkligen utveckla och lyfta fram det som vi är bra på! Hur ska vi återuppliva den borttappade motivationen? Var och en kan själv spela en roll. Först identifierar man problemet (det negativa och t.ex. varför man inte trivs på arbetsplatsen). Sedan ska man komma underfund med sig själv samt öka förståelsen om hurdan man är som arbetstagare. Målet är att hitta sitt eget sätt att tänka samt att bygga livet kring egna styrkor (det som man har fallenhet för).

Helt konkret kan man börja med att skriva en lista över saker/arbetsuppgifter som ger glädje. Varje dag ska man reflektera en stund över styrkorna och komplettera listan. Så småningom blir listan längre och man börjar fokusera på styrkor. Passion och motivation förstärker individens välmående och i bästa fall höjer effektiviteten på arbetsplatsen. Det här är en win-win-situation för alla!

 

Kommentointi

Otsikko:
Nimi:
Kommentti:
 

SOSTEblogi

Keskustele ja kehitä järjestötyötä sekä hyvinvointia yhdessä!

Teemoissa keskustellaan SOSTElle tärkeistä aiheista. Kirjoittajina oman talon asiantuntijoita ja vierailijoita kentältämme.