fi | sv | eng

Sosiaalibarometri: Asunnoista pula kaikissa kasvukeskuksissa

04.07.2016, 09:00

Kohtuuhintaisia asuntoja tarvitaan lisää kaikkiin kasvukeskuksiin, ei ainoastaan suurimpiin kaupunkeihin. SOSTEn Sosiaalibarometri 2016 -tutkimuksen mukaan kohtuuhintaisten asuntojen puute ei koske vain metropolialuetta. Kyselyyn vastanneista kohtuuhintaisten asuntojen määrää pitää riittämättömänä lähes kolmannes sosiaali- ja terveysjohtajista ja vielä useampi sosiaalityöntekijöistä, jotka työskentelevät alle 15 000 asukkaan kunnissa.

”Kohtuuhintaiseen vuokra-asuntotuotantoon pitää panostaa nykyistä enemmän. Eniten asuntoja puuttuu suurimmista kasvukeskuksista, mutta myös monilla pienemmillä paikkakunnilla on huutava pula kohtuuhintaisista asunnoista. Ongelmaa ei voi sysätä ainoastaan pääkaupunkiseudun kuntien ratkaistavaksi. Tarvitaan lisää tahoja kantamaan vastuuta sosiaalisesta asuntotuotannosta ja tahtoa koko maassa”, SOSTEn pääsihteeri Vertti Kiukas kommentoi.

Korkeakoulujen valintakoetulosten julkistamisen jälkeen uudet opiskelijat valmistautuvat opintielle. Useilla opiskelijoilla on edessä muutto ja uuden kodin etsiminen.

”Asuntomarkkinoista ei saa muodostua toista karsintakierrosta opintojen aloittamiselle. Suomessa tarvitaan vastuullista asuntopolitiikkaa, jolla estetään asunnottomuutta, tuetaan työllisyyttä ja autetaan opiskelijoiden sekä muiden erityisryhmien elämää”, pääsihteeri Vertti Kiukas linjaa.

Sosiaalibarometri -tutkimuksessa selvitettiin asiantuntijoiden näkemyksiä asuntopolitiikan onnistumisesta. Odotusten mukaisesti vaikein asuntotilanne on suurissa kaupungeissa. Kohtuuhintaisten asuntojen määrää pitää melko tai täysin riittävänä ainoastaan 16 prosenttia kyselyyn vastanneista sosiaalityöntekijöistä, jotka työskentelevät yli 100 000 asukkaan kunnissa. Noin puolet sosiaali- ja terveysjohtajista jakaa saman näkemyksen.

Asuntopolitiikan epäonnistumisen ääri-ilmiö, asunnottomuus, on leimallisesti suurten kaupunkien ilmiö. Myös alle 35 000 asukkaan kunnissa esiintyy asunnottomuutta, mutta niissä on kyse yksittäisistä asunnottomista ihmisistä. Suurissa kunnissa asunnottomuutta aiheuttaa etenkin asumisen kalleus.

”Vuonna 2017 Suomi täyttää sata vuotta. Muiden juhlallisuuksien lisäksi juhlavuosi on hyvä etappi kitkeä asunnottomuus Suomesta. Kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen rakentamisen lisäksi tarvitaan asumisohjausta ja erilaisia mahdollisuuksia tuettuun asumiseen. Asunnottomuuden ratkaisu on tahdon asia”, pääsihteeri Kiukas toteaa.

Lisätietoja

pääsihteeri Vertti Kiukas, 040 592 4287, vertti.kiukas@soste.fi

Lue lisää

Sosiaalibarometri 2016