fi | sv | eng

Sipsi-SOTE

19.02.2016, 12:43

Heikki Parviainen, erityisasiantuntija 

”Mun perunani tänne jää” lauloi ahvenanmaalainen viljelijä Katri Helenaa tapaillen, kun sipsitehtaan lopettamisaikeista kuuli. ”SOTE-aluettani ei sentään olla viemässä”.

Ruokaa Ahvenanmaalla piisaa, mutta itsenäisen SOTE-alueen rahoituspohjan turvaaminen on uhattuna, jos tehdas lopettaa. Kuulin, että Hollannin vankiloissa on liikaa vapaita asiakaspaikkoja, ja niinpä Norja on ulkoistanut sinne osan vankeinhoidostaan. Soveltuisiko maakunta tyhjine tehdastiloineen vastaavaan käyttöön?

Mainosslogankin on olemassa, ”Vankileirien saaristo”. Väestöä, tai Juhana Vartiaisen sanoin talouskasvua kiihdyttävää työvoiman tarjontaa, tulisi myös mahdollisesti lisää, sillä yli viiden vuoden tuomion istuneet ruotsinkielentaitoiset vapautujat voisivat hakea Ahvenanmaan kotiseutuoikeutta.

Manner-Suomessa suunnitellut SOTE-alueet ovat suurempia kuin Ahvenanmaalla. Alueiden määrä on tosin avoin, sillä hallituspuolueet näyttävät kannattavan perustuslaillisuuden kannalta ongelmallista 15 ja jotkut muut viiden alueen mallia. Ainoastaan ”Turun malli” ei ole ollut esityslistalla, sillä uudistusta vetävä Tuomas Pöysti on syntyjään Rovaniemeltä.

Esitetyssä 15 alueen vaihtoehdossa SOTE-alueet ovat keskenään kovin eri kokoisia, eli rahoituspohja saattaa jossain päin olla uhattuna täällä mantereellakin. Ehkä ajatuksena on, että pienten SOTE-alueiden sote-palveluissa on ylikapasiteettia ja ne voivat myydä palveluja suuremmille alueilla tai jopa ulkomaille Hollannin ja Norjan esimerkkiä mukaillen?

SOTE-rahoituspohjan ja koko maan asutettuna pitämisen kannalta olisi tietysti hyvä, jos Lapin tyhjeneviin kyliinkin saataisiin jotakin vankeinhoitoa vastaavaa palveluntarjontaa. Monesta vanhasta kunnantalosta saisi yksityinen palveluntuottaja tulevaisuudessa halvat ja hyvät tilat toiminnalleen.

Hajasijoittamalla vanhat ja sairaat katoaisivat kätevästi dynaamisten kasvukeskustemme katukuvasta. Lapin raiteilla käyskentelevät parrakkaat vanhat miehet toisivat myös kaivattua autenttisuutta alueen markkinointiin ”Joulupukin maana”. Mistähän se Pöysti olikaan kotoisin?

Jotain tästä kaikesta tulee. Lopussa ainakin katsotaan autiota hiekkarantaa, tai sineen taivaan.

Lue lisää

Kommentointi

Otsikko:
Nimi:
Kommentti: