fi | sv | eng

Pragmatiikkaa ja vaikuttamista vaalipaneeleissa

13.02.2015, 14:53

Timo Lehtinen, yhteiskuntasuhdepäällikkö

Pragmatiikka on kielitieteen ja semiotiikan haara, joka tutkii tilanteen tai kontekstin vaikutusta merkitykseen. Vaalipaneeli taas on oma erityinen tilanteensa, jossa poliitikot ja äänestäjät kohtaavat. Alkuvuodesta SOSTE järjesti yhdessä STTK:n kanssa alueelliset eduskuntavaalipaneelit Kuopiossa ja Vaasassa. Tilaisuudet onnistuivat erinomaisesti. Paneelien suurin opetus oli se, että avain onnistuneeseen kohtaamiseen on asioiden asettaminen sopivaan kontekstiin. Hyvän järjestöihmisen pitää olla pragmaatikko.

Ennen Vaasan paneelin alkua, Panu Laturi toimi niin kuin hyvän puhujan pitääkin. Panu luonnosteli paperille ranskalaisilla viivoilla mitä aikoo sanoa tilaisuuden avaussanoina. Suoraan paperista luettua puhetta ei kukaan jaksa kuunnella ja jos puheenvuoron sisältöä ei mieti etukäteen, on lopputuloksena pelkkiä hajalauseita. Pohdimme avauspuheenvuoron sisältöä ja tulimme samaan lopputulokseen. Tärkeintä on laittaa sosiaali- ja terveysalan järjestöjen toiminta sopivan kontekstiin ja mittasuhteeseen.

Sote-järjestöissä on 1,3 miljoonaa jäsentä. Joka vuosi sote-järjestöissä toimii noin puoli miljoonaa vapaaehtoista ja lisäksi järjestöissä työskentelee 30 000 eri alojen ammattilaista. Arvioilta noin kolmannes suomalaisista pitää järjestöjen tarjoamaa tukea tärkeänä tai erittäin tärkeänä oman hyvinvointinsa kannalta. Järjestöt eivät ole pelkkä nurkassa kyhjöttävä kolmas sektori. Me olemme yhdessä mahtava osa yhteiskuntaa.

Poliitikkojen viesti paneeleissa oli pinssin väristä riippumatta yhtenäinen. Sosiaali- ja terveysalan järjestöjen rahoitus ja toiminta tulee turvata. Järjestöjen työ on tärkeää ja järjestöjen merkitys ei tulevaisuudessa tule katoamaan. Tämä on hyvä lähtökohta.

Järjestöjen puolustaminen poliittisen retoriikan tasolla ei riitä. Tarvitaan myös käytännön toimia. Tällä hetkellä poliittisessa valmistelussa on useita muutoksia jotka vaikuttavat keskeisesti järjestöjen toimintaedellytyksiin. Poliitikkojen pöydällä on tällä hallituskaudella ollut rahankeräyslain ja hankintalain uudistaminen. Lisäksi rahapelijärjestelmän tulevaisuutta pohditaan parasta aikaa työryhmätasolla. Järjestöjen ääni tulee kuulua kaikissa näissä muutoksissa.

Jotta järjestöjen ääni kuuluu päätöksenteossa, tarvitaan lisää kohtaamisia. Lähestykää rohkeasti kansanedustajaehdokkaita ja kertokaa miten tärkeää työtä sosiaali- ja terveysalan järjestöt tekevät. Omien tavoitteiden lisäksi voitte edistää kumppanijärjestöjen näkemyksiä. SOSTEn jäsenjärjestöjen vaaliohjelmia ja hallitusohjelmatavoitteita löytyy kootusti SOSTEn verkkosivuilta. Yhteistyöllä viesti menee paremmin perille.

Hyvä mahdollisuus poliitikkojen kohtaamiselle on SOSTEn liittokokouksen yhteydessä järjestettävä sosiaali- ja terveysjärjestöjen vaalipaneeli.

Lue lisää

Kommentointi

Otsikko:
Nimi:
Kommentti: