fi | sv | eng

Pienistä puroista syntyy iso järjestökenttä

22.08.2016, 12:44

Työsyksy työpaikan kahvihuoneessa käynnistyi keskustelulla pienuudesta. Pieni joutuu aina kaupassa venymään, jotta saa ylimmältä hyllyltä haluamansa paketin pastaa ja kurottelemaan, jotta yltää ottamaan pakastealtaasta mielijäätelönsä. Jos kurotukset ja venytykset eivät auta, pieni joutuu pohtimaan, mistä löytyy sopiva käden tai jalkojen jatke. Konstit on monet ja maasta se pienikin ponnistaa, kannustavat sananlaskut.

Iso asiat, pienet järjestöt

Pienuuden haasteet ovat järjestöille tuttuja. Isoinkin järjestö on tavallisesti pienempi kuin kumppaninsa kunta, ministeriö, oppilaitos tai yritys. Aivan erityisesti pienuutensa kanssa joutuvat venyttelemään ja kurottelemaan ne järjestöt, jotka eivät ole vain suhteellisesti, vaan myös absoluuttisesti pieniä. Järjestöjen pienuutta korostaa vielä se, että järjestöt painivat isojen yhteiskunnallisten asioiden kanssa.

Mikä sitten on pieni? Mikroyritys on yritys, jossa on alle 10 työntekijää ja jonka vuosiliikevaihto on enintään 2 miljoonaa euroa tai taseen loppusumma enintään 2 miljoonaa euroa. Kun tällä mittarilla katsotaan SOSTEn jäsenkenttää, jäsenyhteisöistä noin 40% on mikrojärjestöjä. Näistä kolmannes on järjestöjä, joissa on vain yksi tai kaksi työntekijää.

Verkostosta voimaa

Verkosto pienille järjestöille perustettiin vuonna 2014. SOSTEn ja Opintokeskus Siviksen yhteinen verkosto on kokoontunut nyt kaikkiaan neljä kertaa. Verkostossa on keskusteltu ja jaettua kokemuksia mm. työhyvinvoinnista, strategiaprosessin läpiviemisestä sekä puheenjohtajan ja toiminnanjohtajan yhteistyöstä. Tulevan syksyn teemoja ovat osaamisen tunnistaminen ja ajanhallinta

Pienten järjestöjen verkosto on tarjonnut osallistujille peilausta, innostusta, uusia kontakteja ja uusia oivalluksia. Verkostosta saa vertaistukea, jota ei yhden hengen toimisto tarjoa. Verkoston kehittämistä jatketaan edelleen ja syksyn aikana suunnitellaan ensi vuoden teemat.

Verkoston käynnistystilaisuudessa joulukuussa 2014 Anne Lindfors pohti, mitkä ovat pienten järjestöjen menestymisen avaimet. Niitä löytyi viisi sekä bonuksena sosiaalinen media, jossa pienikin voi olla suuri:

  • Strategia
  • Kumppanuudet
  • Jatkuva kehitys
  • Sydän mukana
  • Itsevarmuus
  • Bonusavain: Sosiaalinen media

Tervetuloa etsimään pienen järjestöjen menestyksen avaimia yhdessä muiden pienten järjestöjen kanssa. Nyt on hyvä aika tulla mukaan, jos et ole vielä ehtinyt.

SOSTE
Riitta Kittilä
erityisasiantuntija