fi | sv | eng

Pienillä rahoilla suuria hyötyjä – pienillä leikkauksilla suuria haittoja

26.05.2015, 14:51

Erja Saarinen, viestinnän asiantuntija

Istahdin toukokuun alussa Heinolassa konditoriaan kahville. Pöydällä oli auki Itä-Häme, jonka otsikko kertoi, että kaupunki on lähes puolittanut kaikkien järjestöjen avustukset. Koko avustussumma on tänä vuonna 11 000 euroa. Viime vuonna järjestöt saivat 10 000 euroa enemmän.

Sydänyhdistyksen avustus putosi lähes kahdesta tuhannesta alle tuhanteen euroon vuodessa. Yhdistyksen puheenjohtaja Kari Leino pohti jutussa, että yhdistyksen jumpat jatkunevat, koska niiden vetäjälle ei makseta palkkiota. Teatterimatkoista sen sijaan pitänee luopua.

Selkäyhdistyksessä mietittiin myös vesijumpista luopumista, koska ammattitaitoiselle vetäjälle maksetaan pieni palkkio ja uimahallin käytöstä tulee kuluja.

Masentavia uutisia. Ymmärsin jutusta, että voimistelemassa ja matkoilla käy aika lailla iäkkäitä ihmisiä. Jumpat ja retket pitävät kansansairauksien vaivaamia ihmisiä kunnossa ja saavat heidät lähtemään ihmisten ilmoille. Miten paljon hyvää – parantunutta kuntoa ja hyvää mieltä – yhdistykset saavatkaan aikaan parilla tuhannella eurolla vuodessa.

Liian moni tässä maassa kärsii yksinäisyydestä jo ilman näitäkin leikkauksia.

Lähdin kahvilasta vihaisiin ajatuksiin vaipuneena. Avasin oven ja melkein iskin sillä vanhaa rouvaa, joka odotti ulkona rollaattorinsa kanssa.

Rouva päästi minut tulemaan ensin ulos. Kysyin, onko hän menossa sisään kahville, voisin pitää oven auki. Hän sanoi, ettei selviä portaista rollaattorin kanssa sisään eikä ulos. ”Menen kotiin keittämään kahvit. Juon ne taas yksin, kun mies kuoli jo aikaa sitten.”

Tulin niin surulliseksi, kun katsoin yksin kotiinsa päin könyävää rouvaa. Kaupunki leikkaa yhdistysten varat ja kutistaa ihmisten mahdollisuuksia tavata toisiaan. Ja sitten vielä ympäristö on niin esteellinen, ettei ihminen pääse kaupallisiinkaan palveluihin, edes kahville muiden ihmisten ilmoille.

Lue lisää

Kommentointi

Otsikko:
Nimi:
Kommentti: