fi | sv | eng

Osuuskuntatyö on mahdollisuus myös osatyökykyiselle

27.06.2016, 12:59

Tulevaisuudessa epätyypillinen työ yleistyy. Yhä useampi luo itse oman työpaikkansa ja työ voi koostua pätkistä tai toimeksiannoista eri tilaajille. Osuuskunta on mahdollisuus tehdä tällaista työtä yhteisöllisesti, osana työyhteisöä.

Vammaisten lasten ja nuorten tukisäätiö (Vamlas) ja Vantaan kaupungin työllisyyspalvelut kehittävät osuuskuntatoimintaa Vantaalle Osallisuutta osuuskunnista -hankkeessa. Ideoimme yhdessä osuuskuntatoiminnan mallia, jolla tuodaan aikuisten työpajatoimintaa lähemmäs työelämän vaatimuksia.

Teemme hankkeessa osuuskuntatoimintaa tunnetuksi muillekin vantaalaisille. Tavoitteena on perustaa Vantaalle uusi osuuskunta, joka voisi tarjota osa-aikatyötä esimerkiksi osatyökykyisille ja pitkäaikaistyöttömille. Muilla hankepaikkakunnilla on jo perustettu tällaisia osuuskuntia, esimerkkinä Osuuskunta Taidokkaat Ylöjärvellä ja Yrttivillitys Osuuskunta Forssassa.

Osuuskunta on palkkatyön ja yrittämisen välimuoto

Työosuuskunta on yritys, jonka sen jäsenet yhdessä omistavat ja hallitsevat. Jäsenet hyötyvät toistensa tarjoamasta tuesta ja voivat osuuskunnassa tarjota yhdessä uudenlaisia palveluja. Työttömyysturvalain kannalta pääsääntö on, että vähintään seitsemän hengen osuuskunnan jäsenet ovat työntekijöitä, eivät yrittäjiä. He ovat työsuhteessa osuuskuntaan, joka hoitaa kaikki työnantajan velvollisuudet. Työosuuskuntaa ei pidä sekoittaa freelancer-työhön tai laskutusosuuskuntiin.

Hankkeessa olemme seuranneet huolestuneena tämänhetkistä epäselvää tilannetta yrittäjäksi ja työntekijäksi tulkitsemisen välillä. Toivommekin, että työttömyysturvajärjestelmä ja sen tulkinta tukisi kaikenlaisia pyrkimyksiä hankkia lisätuloja ja työkokemusta. Epävarmuus asiassa nostaa työttömän kynnystä lähteä mukaan osuuskuntatoimintaan tukien menettämisen pelossa.

Yhteenkuuluvuutta ja osallisuutta osuuskunnasta

Työ osuuskunnassa sopii myös vammaisille tai osatyökykyisille työntekijöille, sillä osuuskunnassa voi tehdä töitä oman osaamisen ja voimavarojen mukaan.

Nuorelle osuuskuntatyö on mahdollisuus hankkia työkokemusta ja saada lisätuloja esimerkiksi opintotuen tai työkyvyttömyyseläkkeen lisäksi. Vamlas haluaakin innostaa erityisesti vammaisia nuoria mukaan osuuskuntatoimintaan!

Vamlas esittelee hanketta Kuntamarkkinoilla 14. - 15.9. SOSTEn ständillä.

Sari Pohjola

Osallisuutta osuuskunnista -ESR-hanke
Vammaisten lasten ja nuorten tukisäätiö

Lue lisää:

Kommentointi

Otsikko:
Nimi:
Kommentti:
 

Osuuskuntien tulevaisuus

Nimi: Jaana

Moni huolestui, kun työttömyysturvan muutoksenhakulautakunta teki toukokuussa ratkaisun, jonka mukaan työosuuskunta ei olisikaan työsuhteista työtä eivätkä osakkaat työntekijöitä.

Muun muassa Suomen kääntäjien ja tulkkien liitto ry:n lakimies kirjoittaa asiasta http://www.sktl.fi/?x18668=1011758

Ehkä osatyökykyisten osuustoimintaa edistävät toimijat voivat julkaista oman näkemyksensä? Ei voi olla niin, että hyvä osuuskuntajärjestelmä kaatuisi tähän.

29.06.2016, 10:11