fi | sv | eng

Onko yhtiöittäminen lääke ongelmiin?

19.05.2016, 09:41

Vertti Kiukas, pääsihteeri, SOSTE

SOSTEn valtuusto hyväksyi tiistaina vilkkaan keskustelun ja muutosten jälkeen, mutta yksimielisesti tuoreen sote-linjauksen. Linjauksen perustana on ihmisten hyvinvoinnin sekä järjestöjen elinvoiman edistäminen.

”Julkisessa muodossa on voitava tuottaa kaikkia peruspalveluita”

SOSTE suhtautuu kriittisesti lakimääräiseen velvoitteeseen yhtiöittää markkinoilla oleva toiminta, eikä myöskään linjannut tavoitteeksi tilaamisen ja tuottamisen erottamista. Sopii huonosti itsehallinnollisen maakunnan luonteeseen, jos valtio määrää tiukasti yhden toimialan toiminnan muodon. Nytkin monet kunnat ja esimerkiksi sairaanhoitopiirit käyttävät liikelaitoksia ja yhtiöitä, milloin niin hyväksi katsovat. Myös tulevaisuudessa tuotantomuodosta päättämisen tulisi olla paikallisten päätöksentekijöiden viisauden varassa. EU:n selän tai ylitiukan juristerian taakse ei tässäkään kysymyksessä pidä mennä. Myös julkisessa muodossa on voitava tuottaa kaikkia peruspalveluita.

Monenlaisia tuottajia tarvitaan, viisas maakunta hyödyntää järjestöjen ihmisten arjesta ja aatteellisesta taustasta nousevaa palveluntuotantoa ja erilaista yritystoimintaa oman toimintansa täydentäjänä. Miten tämä tapahtuu järkevimmin, on syytä jättää paikallisten päättäjien linjattavaksi – markkinatilanteet vaihtelevat eri maakunnissa melkoisesti.

Käsitykset siitä, tuoko yhtiöittäminen mukanaan kuluja vai säästöjä, vaihtelevat melkoisesti. Osa pelkää niin sotessa kuin vaikkapa Postin ja VR:n osalta kermankuorintaa kaupungeissa kalliimpien syrjäseutujen jäädessä julkisen vastuun varaan. Toiset näkevät, että myös sote-palveluissa pätevät samat markkinoiden lainalaisuudet kuin muussa taloudessa: kilpailu synnyttää tehokkuutta, tuottavuutta ja vaikuttavuutta sekä levittää innovaatioita. Tiettyyn rajaan asti näin varmasti on, mutta ihmisten perusoikeuksiin liittyvät palvelut eivät kuitenkaan voi pyöriä pelkällä markkinalogiikalla. On mielenkiintoista, että markkinausko on näin vahva sosiaali- ja terveyspalveluissa, mutta koulujen osalta samanlaista liikettä ei näy missään. Lieneekö taitavaa edunvalvontaa taustalla.

Sote-uudistuksen yksi suuri tavoite on ottaa kustannusten kasvu paremmin hallintaan ja vähentää osaoptimointia, eli sitä, että kulut voi siirtää naapurin maksettavaksi. Keskeinen keino tähän on ollut integraatio, toimivat palveluketjut yhden budjetin alaisuudessa. Suomessa ei liene monta kuntaa, joka ei olisi tuskaillut sairaanhoitopiirin lähettämiä ylityslaskuja, joka on vain pakko hammasta purren maksaa.

Tuomalla perus- ja erikoissairaanhoito samaan hallintoon ja budjettiin, voitaisiin vahvistaa perustasoa ja estää sairauksien kehittyminen kalliimmin hoidettaviksi. Nyt vaikuttaisi siltä, että raja vapaalle kilpailulle avattavan perustason ja maakunnille jäävän erikoistason välillä ennemminkin jyrkkenee. Pahimmillaan tästä tulee julkiselle maksajalle valtavan kallista.

Lue lisää:

Kommentointi

Otsikko:
Nimi:
Kommentti:
 

Yhtiöittäminen

Nimi:

Potilaan ainoa mahdollisuus saada kilpailun kautta parempaa palvelua. Hoitavan henkilökunnan käytös on usein ala-arvoista potilasta kohtaan. Hyvä, kohtelias käytös, tai lopputili. Kenelläkään ei ole varaa pitää enää henkilökuntaa, josta tulee valituksia. Tulos tai ulos.

22.02.2017, 13:46