fi | sv | eng

Onko viinanjuonti perusoikeus?

09.10.2013, 08:30

Vertti Kiukas, pääsihteeri

Sekä poliitikot että laaja kansalaismielipide ovat jo pitkään olleet sitä mieltä, että alkoholin kulutus ja sen aiheuttamat haitat ovat liian korkeat. Sekin tiedetään niin tutkimukseen kuin maalaisjärkeen pohjautuen, miten kulutusta saataisiin alas: korotetaan hintaa, vähennetään saatavuutta ja siinä sivussa suitsitaan mainontaa, valistetaan ja pidetään päihdepalveluista huolta. Kun viimeisten vuosien päätösrekordia katsotaan, tulos on käänteinen: alkoholi on suhteessa palkkoihin ennätyshalpaa, saatavuutta on lisätty, mainonnan kanssa vain näperrelty, ehkäisevän työn ja palvelujen resursseja leikattu. Missä mättää?

Kun väkijuomalaki säädettiin vuonna 1932, yksi kantavista periaatteista oli, että hyötyjä maksaa haitat. Päihdehuollon kustannukset tuli siis maksaa alkoholiveron tuotolla. Tämä antoi valtiolle vahvan kannusteen ohjata verotusta niin, ettei kulutus ja sitä myötä haitat liiaksi lisääntyneet. Tämä periaate on sittemmin purettu. Nyt valtio kerää tulot, kunnat maksavat menot. Verotusta ohjaa siis tulojen, ei yhteiskunnan kokonaisedun maksimointi. Kun samaan aikaan poliittisesta kentästä ovat lähes kadonneet henkilöt, joille alkoholipolitiikka on ykkösaihe, ohjaa alkoholiverotusta lähinnä VM:n virkamiesten laskutikku.

Muun alkoholipolitiikan osalta kansa kyselyissä kannattaa kiristyksiä. Poliittisen päätöksenteon ongelma on kuitenkin se, että ehdotetaan lähes mitä tahansa, pieni äänekäs ryhmä median säestyksellä ryhtyy veisaamaan:

1. Kuvitellaanko, että tällä tempulla kaikki ongelmat ratkeavat?
2. Eikö luulisi jo näistä kulutusluvuista opitun, ettei holhouksella saada mitään aikaan?
3. Panimoliitto esittää, että loppukin säätely puretaan ja siirrytään keskieurooppalaiseen kulttuuriin.

Tällöin unohdetaan, että

1. Mikään ei ratkea yksittäisillä keinoilla, mutta vaikuttava kokonaisuus muodostuu monesta yksittäisestä keinosta.
2. Suomen alkoholipolitiikkaa on vapautettu yli 50 vuotta ja saman ajan kulutus on kasvanut.
3. Muualla säätelyä kiristetään ja Suomessa erilaiset vapautusliikahdukset ovat johtaneet uuden kulutuksen syntymiseen vanhan päälle.

Tämä vaikuttaa poliittiseen kenttään yleisesti, eikä mitään kunnollista uskalleta tehdä.

Toki meissä kansanterveysihmisissäkin on vikaa. Meidän sanomamme kärsii edelleen raittiusliikkeen ihmisten mielissä kärsimästä täydellisestä konkurssista 1960-luvun keskiolutkamppailussa. Ennen sotia alkoholista piti vapautua, koska se oli henkisen kasvun ja näin vapauden este. Suurille ikäluokille alkoholilainsäädännön holhouksen poistamisesta tuli samanlainen vapauden merkki kuin vapaammasta abortti- ja siviilipalveluslainsäädännöstä. Tämä tappio leimaa yhteiskunnallista keskustelua edelleen.

50 vuotta sitten ruokapöydässä poltettiin, mutta viinapullo oli pöydänjalan vieressä piilossa. Nyt pullot ovat pöydällä, mutta tupakalla käydään ulkona. Jos saamme vakuutettua ensin itsemme ja sitä kautta muut yhteiskunnassa siitä, että vastuullinen alkoholipolitiikka ei ole holhous- vaan vapauspolitiikkaa, voi politiikka ja kulttuuri vielä muuttua.

Kommentointi

Otsikko:
Nimi:
Kommentti:
 

yksi eläkeläinen.

Nimi:

Kun olet sitä mieltä että alkoholin hinta on karannut liian alas ? Mene kysymään pitenevistä leipäjonoista ,eläkeläisiltä pienpalkkaisilta nämä kaikki on ajettu nurkkaan
Et taida elää tavallisten ihmisten keskellä.
Ymmärrän että keskiluokka porskuttaa ja ehkä se köyhä hakee juomansa sieltä mistä sen saa halvemmalla sen edun poisvieminen(kateus) on seuraavana listalla hävetkää.

09.10.2013, 11:10

Yksinhuoltaja

Nimi:

Ilmainen viinako on meidän eläkeläisten ja pienpalkkaisten leipä? ei ihme että on ongelmia, ajattelen ensin lapsiani

15.10.2013, 14:53

Alkoholion tällä hetkellä kuitenkin suurin kuolinsyyn aiheuttaja

Nimi:

Aivan,olen samaa mieltä,että jotakin tarvitsee tehdä meidän alkoholi/päihdepolitiikan suhteen.Artikkelissa oli paljon pohdittavaa ja kehitettävää. Miksi me suomalaiset emme osaa juoda siten,että alkoholikuolemien määrät eivät kasvaisi koko ajan joko itse sairauksien muodossa tai väkivaltarikoksien muodossa, joissa alkoholi on jollakin tapaa lähes aina osana mukana?
Vanhusten/eläkeläisten alkoholin käyttö myös kasvaa koko ajan ja interaktiot lääkkeiden kanssa on lisääntyvä ongelma ja myös valitettavasti tätä päivää.Viron viinaralli on myös ongelma, johon jollakin tavalla tulisi päästä tarttumaan. Kotikäynneillä usein kotiinkuljetuksina tuodut määrät ovat uskomattoman suuria joita asunnoista löytyy! Vaivatonta ja helppoa, mutta surullista katsottavaa.
Toivoisi,että meidän nuorilla kuitenkin olisi edessä päihteetön ja hyvä elämä, joka sisältäisi opiskelupaikan/ töitä,eikä päivät täyttyisi pään turruttavilla päihteillä. Se tie on pitkä ja karu ja auttajankin kädet sekä keinot usein valitettavasti tuntuvat, kuin kantaisi kaivoon takaisin vettä. Mutta luovuttaa ei kuitenkaan koskaan saa, aina joku pelastuu ja ottaa oljenkorresta kiinni ja aloittaa sen "uuden elämän" Onneksi :)

19.10.2013, 22:45