fi | sv | eng

On aika kääntää uusi lehti

16.11.2012, 08:00

Lea Suoninen-Erhiö, toimituspäällikkö

Sata vuotta sitten Kuopion Uudessa kirjapainossa painettiin 12-sivuinen lehti, joka etusivullaan ilmoitti olevansa kunnallisen köyhäinhoidon ja yksityisen hyväntekeväisyyden äänenkannattaja. Köyhäinhoitolehden näytenumero oli saatu maailmalle.

Lehti kokosi pian joukkoihinsa kaikki ne, jotka toimivat köyhän väestönosan aseman ja elinolojen parantamiseksi. Oli kunnanmiestä, köyhäinhoitotalojen johtajattaria, järjestöjen ja kirkon väkeä. Oli terveydenhoitajaa, lääkäriä, pappia ja juristia.

Sosiaalitietona nykyään ilmestyvä lehti juhli merkkivuottaan 13. marraskuuta Helsingin Säätytalolla lehden ensimmäisen päätoimittajan, Kaakkois-Suomen vaivaishoidonneuvojan Bruno Sarlinin nimeä kantaneessa juhlaseminaarissa. Seminaari päätti samalla yhden ajanjakson suomalaisen sosiaalihuollon historiassa. Sosiaalitietoa korvaamaan syntyy tammikuussa uusi lehti, jonka aihepiiri laajenee terveysaiheisiin.

Uudesta lehdestä halutaan julkaisu, joka leviää jokaiselle sosiaali- ja terveysalan ilmiöistä kiinnostuneelle toimipa hän järjestössä, kunnassa, valtionhallinnossa – missä tahansa. Vähän samaan tapaan kuin Köyhäinhoitolehti aikanaan.

Tämä uusi lehti on tietysti Noste, jota SOSTE alkaa julkaista yhdessä Huoltaja-säätiön kanssa. Järjestöt ja kunnallisen sosiaalipolitiikan edistäjä ovat taas löytäneet toisensa.

Säätytalon seminaarissa Nosteen päätoimittaja Ilkka Karisto lupasi, että samalla kun lehti jatkaa Köyhäinhoitolehden kunniakkaita perinteitä moni asia muuttuu.

Noste panostaa kuvajournalismiin ja visuaalisuuteen, sillä olisi tuhlausta tehdä sisällöltään vahvaa lehteä mutta paketoida jutut tylsän ja harmaan näköisiksi. Lukijoita ei myöskään kiusata vaikealla kielenkäytöllä, sillä vaikeistakin asioista voi ja pitää kirjoittaa selvällä suomen kielellä.

Miten me uuden lehden tekijät onnistumme täyttämään lupauksemme selviää 25. tammikuuta, jolloin Nosteen ensimmäinen numero näkee päivänvalon.

Kommentointi

Otsikko:
Nimi:
Kommentti: