fi | sv | eng

Obrigado, kiitos Curitiba!

02.06.2016, 19:50

Lähes 2 000 terveydenedistäjää ympäri maailmaa on palannut koteihinsa globaalin terveyden edistämisen liiton IUHPEn konferenssista Brasilian Curitibasta. Se järjestetään kolmen vuoden välein vuorotellen eri mantereilla, seuraavaksi Uudessa-Seelannissa huhtikuussa 2019. Tämän vuoden konferenssista jäi päällimmäiseksi mieleen talouden ja hyvinvoinnin suhde.

Talouskriisit vaikuttavat terveyteen

Konferenssin teema Promoting Health and Equity kulki punaisena lankana koko ohjelmassa. Maailman terveysjärjestö WHO määrittelee terveyteen liittyvän oikeudenmukaisuuden ihanteellisena tilanteena, jossa kaikille ihmisille tarjotaan mahdollisuus nauttia terveydestä täysipainoisesti. Avajaisissa puhuttiin siitä, ettei terveys jakaannu maapallolla tasaisesti, kun esimerkiksi elinajanodotteessa on 20 vuoden ero eri maiden välillä.

Yksi pääpuhujista, Oxfordin yliopiston professori David Stuckler kiinnitti huomiota siihen, että puhumme paljon siitä, mitä vaikutuksia globaaleilla talouskriiseillä on kansakuntien vaurauteen, mutta meillä on vähän käsitystä ja puhetta siitä, miten talouskriisit vaikuttavat ihmisten terveyteen ja hyvinvointiin. ”Good health doesn’t start in hospitals and clinics; its starts in our homes and our neighborhoods, in the food we eat, the air we breathe, and the safety of our streets,” Hänen kirjansa The Body Economics Why Austerity Kills valaisee ymmärrettävästi, mitä seurauksia valituilla säästölinjoilla voi olla. Hän käsittelee muun muassa Yhdysvaltoja, Venäjää, Islantia ja Kreikkaa.

Jokainen sektori on terveyssektori

Laajasti oltiin sitä mieltä, että hyvinvointi-investointeja pitää tehdä myös ja juuri vaikeina aikoina. Terveys kaikissa politiikoissa -periaate oli esillä, samoin kestävä kehitys. Australian sydänliiton johtaja Trevor Shilton puhui siitä, miten terveys liittyy YK:n kestävän kehityksen, Agenda 2030:n jokaiseen 17 tavoitteeseen: jokainen sektori on terveyssektori.

Curitiban terveyden edistämisen viestejä järjestön entisen puheenjohtajan David Vincent McQueenin kiteyttämänä ovat:
• Move away from the individual-based biomedical model to a socio-structural model
• Less talking the talk – more walking the talk
• Abandon old linear models – we are in the age of complexity
• There is nothing more practical than a good theory – but, there is nothing more useless than a bad theory

Sisältöjä, kollegoja, kulttuuria ja tunteita

Konferensseja järjestetään, jotta tutkijat, päättäjät, asiantuntijat ja käytännöntekijät voisivat jakaa tietoa ja kokemuksia. Myös verkostoituminen on tärkeä tavoite. Koska maiden tilanteet ovat kovin erilaisia, on konferenssien tarkoitus paitsi jakaa tietoa ja kokemuksia myös luoda uskoa terveyden edistämisen mahdollisuuksiin niin Norsunluurannikolla kuin Suomessa. Ohjelman tulee tarjota jokaiselle jotakin. Tähän ohjelman 1 900 eri esitystä antoi mahdollisuuden.

Sisällön ja kollegoiden lisäksi on hienoa nähdä järjestävien maiden kulttuuria, mikä on tärkeä osa myös terveyden edistämistä. Jokainen maa toteuttaa konferenssit omalla tavallaan. Brasilialaisuus näkyi ja kuului lähinnä musiikissa ja ruoassa. Myös tunteita näytettiin spontaaneissa mielenilmauksissa, joiden kohteena oli Brasilian nykyhallinto.

Edistystä ja kurjuutta samaan aikaan

Brasilian suuruus, pinta-alaltaan maailman viidenneksi suurin maa, kävi ilmi muun muassa siinä, että lämpötilat voivat olla maan eri puolilla hyvin erilaisia. Curitibassa oli matkamme aikana lämpötila 10-20 asteen välillä.

Curitiba on monessa mielessä edistyksellinen ja esimerkillinen kaupunki. Sen kattava joukkoliikenne, ilmainen terveydenhuolto, kehittynyt kaupunkisuunnittelu ja laajat viheralueet kelpaisivat esimerkiksi monille maailman kaupungeista. Jälkikäteen on helppo ymmärtää, miksi konferenssi pidettiin siellä - brasilialaiset halusivat esitellä parastaan.

Yksi syy paikanvalinnalle oli varmasti turvallisuus. Suurkaupungiksi Curitiba on suhteellisen turvallinen liikkua. Keltakuumetapauksia ja zika-virustartuntoja oli kylmän ilmanalan takia vain muutamia.

Kaikki ei kuitenkaan ollut ruusuista vaan paljon oli nähtävissä köyhyyttä, asunnottomuutta, mielenterveys- ja päihdeongelmia ja väkivaltaa. Niihin törmäsi kadulla kävellessä ja niistä kerrottiin vieraillessamme paikallisessa terveyskeskuksessa.

Globaalit konferenssit tekevät nöyräksi. Monet asiat saavat erilaiset mittasuhteet, kun näkee ihmisten elämää maailman eri puolilla. Kiitos, tai obrigado kuten brasilialaiset sanovat, näistä kokemuksista Curitiba.

Kaarina Tamminiemi

Kirjoittaja työskentelee SOSTEssa erityisasiantuntijana. Hänen vastuulleen kuuluvat kansainvälisten asioiden koordinointi ja hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen.

Lue lisää

Kuva: Ritva Varamäki

Kommentointi

Otsikko:
Nimi:
Kommentti: