fi | sv | eng

Naapurustotyö kesyttää ennakkoluuloja erilaisia naapureita kohtaan

06.09.2016, 12:30

UUTISIA JÄRJESTÖJEN KEHITTÄMISTYÖSTÄ INNOKYLÄSSÄ

Alkuvaiheessa kovaa vastustusta ja mediakohua herättäneestä Sininauhasäätiön ylläpitämästä Ruusulankadun asumispalveluyksiköstä jalkaudutaan päivittäin naapurustoon korttelikierrokselle. Kierrokset ovat asuinaluelähtöistä naapurustotyötä, jolla talon toimintaa tehdään tutuksi ja kitketään naapureiden ennakkoluuloja talon asukkaita kohtaan. Malli sopii myös maahanmuuttotyöhön.

Mielenterveysbarometrin 2015 mukaan 78 % suomalaisista pitää vähiten haluttuina naapureina huumeiden väärinkäyttäjiä. Jopa henkirikoksesta tuomittuja otetaan naapureiksi mieluummin (66 %). Kolmanneksi vähiten haluttuja naapureita ovat alkoholistit (61 %).

> Lue Innokylästä juttu, joka valottaa naapurustotyötä laajasti
  

Satu Viskari ja Hannu suojatiepäivystijäNaapurustotyön erityisasiantuntija Satu Viskari (vas.) ja Ruusulankatu 10:ssä asuva Hannu turvaavat lasten koulumatkaa Aada-koiran kanssa suojatiepäivystäjinä Töölön ala-asteen läheisyydessä. Suojatiepäivystys koulujen alkaessa ja marras-joulukuun pimeinä aamuina on osa naapurustotyötä.

Lue myös lähipoliisin ja naapureiden kokemuksia

Naapureiden kysymyksiin jutussa vastaa Sininauhasäätiön toimitusjohtaja Aarne Kiviniemi. Asunnottomuuden erityisasiantuntija Peter Fredriksson ympäristöministeriöstä kertoo, millaisia kustannusvaikutuksia Asunto ensin -yksiköistä koituu yhteiskunnalle.
> Lue juttu
 

Erilainen naapuri -oppitunti lisää alakoululaisten turvallisuuden tunteita ja myötätuntoa

Uusi koulujen kanssa yhteistyönä toteutettava toimintamalli on lapsia ja nuoria tukevaa naapurustotyötä. Malli on viety läpi luokka kerrallaan jo Töölön ala-asteella ja Pitäjänmäen peruskoulussa. Helsingin kaupunki on ottanut mallin osaksi turvallisuussuunnitelmaansa, tavoitteena levittää se myös muihin perusasteen kouluihin.
> Lue juttu

Tekstit ja kuva: Tuula Kolari, SOSTE


SOSTE nostaa esiin järjestöjen työtä ja tuloksellisia toimintamalleja Innokylästä.


Älä anna kehittämistyösi hedelmien jäädä piiloon!
Laita toimintamallisi jakoon ja tuo se Innokylään.

Innokylä on hyvinvointi- ja terveysalan kaikille avoin innovaatioyhteisö. Innokylä tarjoaa sekä sähköisiä että kasvotusten kohtaamiseen perustuvia kehittämistyökaluja. Innokylä kokoaa alan kehittämistyön tulokset yhteen paikkaan ja tarjoaa hyvän kanavan toimintamallien levittämiseen.

Innokylää toteuttavat yhdessä SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry, Suomen Kuntaliitto (KL) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Innokylän kansallisesta koordinaatiosta vastaa sosiaali- ja terveysministeriön (STM) asettama johtoryhmä.