fi | sv | eng

Ministeri vieraili järjestöjen syysfoorumissa

25.08.2015, 15:10

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps) vieraili tiistaina järjestöjohdon syysfoorumissa Silja Serenadella. Ministeri avasi hallitusohjelman sisältöä ja eritysesti niin sanottuja kärkihankkeita paikalla olleelle noin 130 toiminnan- ja puheenjohtajalle.

Ministerin mukaan kärkihankkeiden täytäntöönpano edellyttää uutta ajattelua kaikilta toimijoilta. ”Hankkeilla pyritään kertapanostuksella pysyvään muutokseen”, kuvasi ministeri Mäntylä.

”Hankkeissa on paljon tuttua järjestöille. Siellä on toimenpiteitä lapsiperheille, vanhuksille, osatyökykyisille ja vammaisille. Oma lempiaiheeni on lapsi- ja perhepalveluiden uudistus. Tavoitteena on saada lapsivaikutusten saaminen osaksi päätöksentekoa”, sanoi Mäntylä.

Muita sosiaali- ja terveysalan kärkihankkeita on muun muassa palveluiden asiakaslähtöisyyden parantaminen, eriarvoisuuden vähentäminen, ikäihmisten kotihoidon kehittäminen ja osatyökykyisten työllistymisen tukeminen. Viimeksi mainitussa pyritään tukemaan myös vammaisten työllistymistä, korosti ministeri Mäntylä.

Erityisen tärkeätä kärkihankkeiden onnistumisessa on uusien ajattelutapojen omaksuminen. Siihen ministeri kertoi rohkaisseensa omia virkamiehiään ja samaan hän halusi rohkaista myös järjestöjä.

”Se ei ole helppoa, mutta se kannattaa nähdä positiivisen mahdollisuutena”, sanoi Mäntylä.

Kuulijoiden kommenteissa peräänkuulutettiin järjestöjen mahdollisuutta osallistua toimenpanoon sekä toivottiin tarpeettoman sääntelyn purkamista. Yhtenä vapaaehtoistoimintaa hankaloittavana viranomaisena mainittiin verottaja, jonka tulkinnat esimerkiksi vapaaehtoisille tarjottavista lounaista tekee vapaaehtoisten palkitsemisen vaikeaksi.

Mika Railo

Lue lisää

  • Twitterissä #järjestöjohto -merkin alla käytiin vilkasta keskustelua.