fi | sv | eng

Maailmanpankki näkee sosiaaliturvan kestävän talouden rakentajana

06.11.2014, 09:21

Maailmanpankki pitää sosiaaliturvajärjestelmien rakentamista olennaisena osana kestävää taloudellista ja sosiaalista kehitystä, sanoi johtava ekonomisti Roberta V. Gatti tänään sosiaali- ja terveysalan kattojärjestön SOSTEn Hyvinvointitalous-foorumissa.

Sosiaaliturvajärjestelmä – sosiaaliavustukset, eläkkeet ja vakuutukset esimerkiksi sairauden ja vammaisuuden varalta – luovat ihmisille mahdollisuuksia toteuttaa koko potentiaaliaan ja ehkäisevät erilaisten riskien toteutumista, Gatti totesi.

Gattin mukaan kestävä yhteiskunnallinen kehitys edellyttää sitä, että kaikkien ihmisten potentiaali saadaan käyttöön. Tähän tarvitaan mahdollisuuksia luovaa ja riskeiltä suojaavaa sosiaaliturvaa, joka kattaa ihmisen koko elämänkaaren.

Maailmanpankissa sosiaalimenot nähdään investointina ihmisiin ja talouteen eikä kulueränä.

”Samanlainen ajattelu pätee kehittyneissä maissa ja samaan tapaan Suomen taloudellista menestystä on rakentanut hyvinvointivaltio etuuksineen ja palveluineen”, sanoo SOSTEn pääsihteeri Vertti Kiukas.

”Talouden kilpailukykyä ei Suomessa voida ylläpitää, jos ihmisten hyvinvoinnista ei pidetä huolta. Kestävä kasvu voi perustua vain osaavaan ja terveeseen työvoimaan. Hyvinvoinnin rakentamiselle ei myöskään ole edellytyksiä ilman kasvavaa taloutta”, Kiukas sanoo.

SOSTE on sitoutunut rakentamaan hyvinvointitaloutta, joka perustuu ymmärrykseen siitä, että ihmisten hyvinvointi ja kestävä taloudellinen kehitys kulkevat käsi kädessä.

Hyvinvointitalouden käsitettä ja sen rakentamisen edellytyksiä pohtivassa foorumissa tänään Finlandia-talolla on 300 osallistujaa. Foorumissa julkaistaan Hyvinvointitalous-kirja, jossa 28 kotimaista asiantuntijaa pohtii asiaa eri tieteenalojen näkökulmasta.

Maailmanpankki perustettiin vuonna 1944 avustamaan valtioita toisen maailmansodan jälkeisessä talouden jälleenrakentamisessa. Nyt pankki antaa edullisia lainoja ja avustuksia kehittyville maille ja lainoja keskituloisille maille. Se myös välittää valtioille talouden kehitystä koskevaa tutkimustietoa. Maailmanpankilla on 188 jäsenvaltiota.

Keskustelua hyvinvointitaloudesta voi seurata Twitterissä:

#hyvinvointitalous

Lisätietoja

pääsihteeri Vertti Kiukas, SOSTE, puh. 040 592 4287, vertti.kiukas@soste.fi

www.hyvinvointitalous.fi

Kirjan toimittajakappaleiden tilaukset
viestinnän asiantuntija Erja Saarinen, puh. 040 433 4202, erja.saarinen@soste.fi

Lue lisää