fi | sv | eng

SOSTE kehysriihestä: Sosiaaliturvan leikkaus ei kanna hedelmää

24.03.2014, 09:22

Jos tänään alkavassa kehysriihessä leikataan sosiaaliturvaa, tuloerojen kaventamispuheet voi lopettaa saman tien, toteaa sosiaali- ja terveysalan kattojärjestön SOSTEn pääsihteeri Vertti Kiukas.

Nykyinen hallitus on pyrkinyt kaventamaan tuloeroja ja helpottanut pienituloisten asemaa mm. perusturvaa parantamalla. Investointi on ollut paitsi tarpeen inhimillisesti, myös järkevää taloudellisesti, toteaa Kiukas tänään ilmestyneessä blogissaan.

”Parannus on mennyt suoraan kulutukseen ja ylläpitänyt kotimaista kysyntää”, Kiukas toteaa.

Jos sosiaaliturvaa leikataan joko suoraan tai jäädyttämällä indeksejä, puheet tuloerojen kaventamisesta voi Kiukkaan mukaan lopettaa. Samalla puututaan hyvinvointivaltion inhimillisiin ja taloudellisiin edellytyksiin.

”Hyvinvointi syntyy myös tasa-arvoisuuden kokemuksesta. Yksi tämän kokemuksen edellytys ovat maltilliset tuloerot. ”

”Myöskään osaamistaan ei voi käyttää, jos ei voi hyvin. Sosiaaliturva luo turvaverkon, joka mahdollistaa osaamisen käyttämisen – kenenkään ei tarvitse kerätä omalle tililleen suuria summia sairastumisen, työttömyyden tai vanhuuden varalta”, Kiukas toteaa.

Hän muistuttaa, että viime vuosikymmenten kannattavimmat osaamisinvestoinnit ovat olleet peruskoulujärjestelmä, ammattikorkeakoululaitos sekä yliopistokoulutuksen laajentaminen.

”Niiden synnyttämään osaamispääomaan verrattuna erilaiset innovaatiotuet ovat pieniä puroja. Tämä on hyvä muistaa, kun säästöjä tehdään”, hän toteaa.

Lisätietoja

pääsihteeri Vertti Kiukas, SOSTE, puh. 040 592 4287

Lue koko blogi

SOSTE on valtakunnallinen kattojärjestö, joka kokoaa yhteen yli 240 sosiaali- ja terveysalan järjestöä ja yhteisöä. SOSTEn tavoitteena on sosiaalisesti eheä, terve ja aidosti osallistuva yhteiskunta, jossa järjestöillä on vahva rooli.