fi | sv | eng

Kulttuurikuntosaleja ikääntyneille – iloa, uteliaisuutta, leikkimielistä heittäytymistä

25.08.2015, 09:00

Reija Heinola, ohjelmapäällikkö, Vanhustyön keskusliitto / Eloisa ikä - hanke

Kesän Alppivaellus ja Tour de Vaivaisukot -pyöräily paljastivat, että ikääntyvä koneistoni oli alkanut sakkaamaan. Ratkaisu onneksi löytyi helposti läheiseltä kuntosalilta. Ja voilá: kehossahan alkaa taas olla lihaksia. Kun ikääntyvä mieli alkaa sakkaamaan yksinäisyyden, ahdistuksen ja alakulon tuntemuksin, tarjolla tulisi olla vaikkapa ’kulttuurikuntosaleja’.

Yli 65-vuotiaista joka kolmas kokee itsensä ainakin toisinaan yksinäiseksi. Yleisiä ovat myös lievät ja keskivaikeat masennus- ja ahdistushäiriöt. Sosiaali- ja terveysministeriö on juuri käynnistänyt mielenterveyden edistämisen tulevien painopistealueiden valmistelun. Siitä ei saisi ikääntyneiden ihmisten mielenterveys unohtua. Fakta on, että ikäihmisten mielenterveyden edistämiseen sijoitetun pääoman tuotto on viiden vuoden seurannassa jopa viisinkertainen (McDaid 2011) .

Tutkimusten mukaan mielenterveyttä edistävätkin esimerkiksi liikunnan, psykososiaalisen ryhmätoiminnan ja vapaaehtoistyön ohella musiikki- ja taidetoiminta. Pääministeri Sipilän hallitusohjelman mukaan taiteen ja kulttuurin saavutettavuutta tullaan parantamaan.

Kulttuurin ja taiteen keinoja käyttäviä malleja on kehitetty RAY:n Eloisa ikä -ohjelmassa ikääntyneiden ihmisten mielenterveyden edistämiseen ja mielenterveyshäiriöiden ehkäisyyn. Helposti levitettävä Kylille kulttuuria -malli sai vuonna 2014 THL:n TerveSos -palkinnon. Etelä-Pohjanmaan Muistiyhdistyksen kehittämällä Kylille kulttuuria -menetelmällä houkutellaan esiin ikääntyneiden ihmisten iloa, uteliaisuutta ja leikkimielistä heittäytymistä kulttuurin ja taiteen keinoin. Toiminta suuntautuu sivukylillä asuville ikääntyneille ihmisille. Suomihan on suurelta osin maaseutumaista asuinaluetta, josta ’kauas palvelut karkaavat’.

Tarvitaan helposti saavutettavia foorumeja, joissa tehdä itselle mielekkäitä asioita muiden kanssa. Yhä useammin mietin, miksei ikääntyneille ihmisille tarkoitettujen erilaisten ’tukimuotojen’ sijaan puhuta enemmän voimavarojen vahvistamisesta ja elämän hauskuudestakin? Ja tehdä ja toimita sillä periaatteella.

Eloisa ikä -ohjelman taidekokeiluna voidaan mainita myös Muistoista musiikiksi -malli muistisairaille ikääntyneille ihmisille. Malli sai THL:n TerveSos -palkinnon vuonna 2015 ja on jo levinnyt Britanniaan. Malli on kehitetty Oulun seudun muistiyhdistyksessä. 

Yhteistä näille menetelmille on se, että ikääntyneet ihmiset ovat kulttuurin ja taiteen omaehtoisia tekijöitä, toimijoita yhdessä muiden samanmielisten kanssa. Ei tehdä heille vaan heidän kanssaan. Ihmisten elämänkokemukset ja voimavarat tulevat käyttöön ja näkyviin. Taide voimaannuttaa ja yhdessä tekeminen on hauskaa.

Eiköhän lähdetä Kulttuurikuntosalille mieltä ja elämäniloa voimistamaan.

#Eloisaikä tuo #kokeilukulttuuri’a #SOSTETALK’iin.

Lue lisää

Kommentointi

Otsikko:
Nimi:
Kommentti:
 

Listat foorumeista

Nimi: Ida

Eloisa ikähän voisi tehdä näkyväksi nämä foorumit listaamalla ne ja tiedottamalla vanhuksille niistä kirjeitse.

Nyt tuntuu siltä, että nämä toimintamallit kohtaavat kovin pienen osan vanhuksista.

07.10.2015, 15:27