fi | sv | eng

Kovaa peliä ennaltaehkäisevällä kuntoutuksella

22.06.2015, 13:06

Päivi Opari, erityisasiantuntija 

Hallitusohjelman kuntoutusta koskevat kirjaukset sekä ihastuttavat että vihastuttavat. Ohjelman henki on kauniisti terveyttä edistävä ja yhteiskunnallista eheyttä lisäävä. Mutta joku näiden kauniiden tavoitteiden takana kovasti myös huolettaa.

Kuntoutuksen lonkerot laajalla yhteiskunnassa

Kuntoutus on laaja yhteiskunnallinen kysymys. Hallitusohjelman monet kirjaukset vaikuttavat kuntoutukseen ja kuntoutujiin, hyvässä ja pahassa. Kuntoutus kietoutuu tiukasti yhteen esimerkiksi sote-uudistuksen, terveyden edistämisen, ihmisten oman vastuunoton sekä osatyökykyisten tilanteen ja laajemmin työllisyydenhoidon kanssa. Tehtävää näiden teemojen parissa riittää.

Varhaisen vaiheen kuntoutukseen iso aukko

"...heikentää päätös merkittävästi ihmisten edellytyksiä säilyä työkykyisenä läpi pitkien työvuosien."

Kummastusta on herättänyt päätös lakkauttaa työkykyä ylläpitävä AURA-kuntoutus ennen kuin se ehti käynnistyäkään. AURA-kuntoutus olisi ollut työssäkäyvälle uudenlaista varhaisen vaiheen kuntoutusta entisten Aslak- ja TYK-kuntoutusten tilalle. Mikäli AURAn tilalle ei saada mitään korvaavaa, heikentää päätös merkittävästi ihmisten edellytyksiä säilyä työkykyisenä läpi pitkien työvuosien.

Erityisen kummalliselta tämä tuntuu ajassa, jossa nostetaan eläkeikää, suunnitellaan työajan pidennyksiä, uhataan vuorotteluvapaan poistamisella ja korostetaan työurien pidentämistä niin uran alusta, lopusta kuin keskeltäkin. Jos ihmisistä halutaan puristaa irti kaikki ja vieläkin enemmän, täytyy tarjota tukea myös työstä selviytymiseen. Ei saa olla niin, että kuntoutukseen pääsee vasta työkyvyttömyyden kynnyksellä.

AURAn lakkauttamisella tulee olemaan merkittävä vaikutus myös monien kuntoutusta järjestävien järjestöjen ja yritysten tilanteeseen. Puhumattakaan vaikutuksista kuntoutuslaitoksissa työskentelevien ammattilaisten työllisyyteen. Irtisanomisilta ei voida välttyä ja yt-kierroksia pohjustetaan jo.

Kuntoutusjärjestelmän kokonaisuudistus vihdoin todeksi?

Ilahduttavaa on ohjelmaan kirjattu kuntoutusjärjestelmän kokonaisuudistus. Tätä Sostekin hallitusohjelmatavoitteissaan ajoi.

Asia ei sinänsä ole millään tavoin uusi, vaan se on ollut keskustelussa varmaan kohta vuosikymmenen. Kirjaus on luontevaa jatkoa edellisen hallituksen osittaisille kuntoutusuudistuksille ja kuntoutusjärjestelmän toimivuutta koskeville selvityksille. Tutkimusnäyttö järjestelmän toimimattomuudesta on laaja ja monipuolinen.

Myönteistä on, että kokonaisuudistus on tällä kertaa kirjattu toimeenpantavaksi. Enää ei selvitetä tai käynnistetä tai tuumita ja pohdita, vaan hallitusohjelman voi tulkita lupaukseksi eheämmästä ja asiakasystävällisemmästä järjestelmästä. Tämän lupauksen lunastamisessa onkin edessä iso työsarka.

Uudistusta ei pidä jättää yksin poliitikkojen ja virkamiesten vastuulle, vaan meidän kaikkien on tuotava paras osaamisemme hyödynnettäväksi. Järjestöjen tietämys ja kuntoutusjärjestelmän käyttäjiltä nousevat kokemukset tulee nähdä uudistamistyön yhtenä avaimena.

Järjestöille oma kuntoutusverkosto

Järjestöillä on kuntoutuksen kehittämiseksi paljon annettavaa. Järjestöjen toiminnan vahvistamiseksi SOSTE ja Kuntoutussäätiö käynnistävät järjestöille suunnatun kuntoutusverkoston. Verkosto aloittaa toimintansa kesälomien jälkeen. Verkosto on avoin kaikille järjestöille, joiden jäseniä ja asiakasryhmiä kuntoutuksen kysymykset koskettavat. Tervetuloa mukaan! (Lisätietoa paivi.opari@soste.fi)

Lue lisää

Kommentointi

Otsikko:
Nimi:
Kommentti: