fi | sv | eng

Järjestöjen kampanja alkaa: Hae ajoissa apua mielenterveys- ja päihdeongelmiin

30.09.2013, 08:00

Kukaan ei välty vastoinkäymisiltä, jotka voivat koetella myös mielenterveyttä. Julkisten palvelujen ohella tukea tarjoavat järjestöt. Esimerkiksi paikallisten mielenterveys- ja päihdeyhdistysten toiminnan kysyntä on kahdessa vuodessa kasvanut tuntuvasti, kertoo ennakkotieto SOSTEn Järjestöbarometri 2013:sta.

SOSTEn Järjestöbarometri 2013:n mukaan 64 % mielenterveys- ja 57 % päihdeyhdistyksistä kertoo toiminnan kysynnän kasvaneen kahden viime vuoden aikana. Tämä on selvästi enemmän kuin sosiaali- ja terveysalan paikallisissa yhdistyksissä keskimäärin.

Erityisesti mielenterveysyhdistysten toiminta vetää uutta väkeä useammin kuin muut alan yhdistykset. Jäsenmääräänsä on kahdessa vuodessa kasvattanut 46 % mielenterveysyhdistyksistä ja vapaaehtoisten määrää 41 %.

Järjestöbarometri mukaan mielenterveysyhdistysten toiminnassa erityisesti vertaistuella ja syrjäytymisen ehkäisyllä on suuri merkitys. Päihdeyhdistysten toiminnassa korostuu syrjäytymisen ehkäisyn ohella ohjaus ja neuvonta.

Jokainen meistä -kampanja kannustaa hakemaan apua

Tällä viikolla alkava Jokainen meistä -mielenterveys- ja päihdekampanja muistuttaa kaikenikäisille, että mielenterveyttä koettelevissa tilanteissa ei tarvitse jäädä yksin. Lokakuun loppuun kestävä kampanja nostaa esiin järjestöjen tarjoamaa apua ja tukea verkossa ja radiokanavilla ympäri Suomen.

Järjestöt tarjoavat apua ja tukea monenlaisiin mielenterveyteen ja päihteisiin liittyviin ongelmiin sekä ongelmista kärsiville että heidän läheisilleen: kriisiapua, ohjausta ja neuvontaa niin puhelimitse, kasvokkain kuin verkossakin, vertaistukiryhmiä, kursseja ja koulutusta sekä mielekästä tekemistä kuten vapaaehtoistoimintaa.

Järjestöistä löytyy usein myös tietoa siitä, mitä julkisen palvelujärjestelmän palveluja tukea eri tilanteissa on saatavissa.

Lisätietoja kampanjasta ja järjestöjen tuesta:
www.jokainenmeista.fi

Esimerkki järjestöstä, jossa nuoret tarjoavat tukea nuorille:
Projektipäällikkö Emmi Laurila, Nuorten mielenterveysseura Yeesi ry, puh. 050 573 5380

Omakohtaisia kokemuksia vertaistuen tehosta:
Vertaisohjaaja Heidi Järvinen, Mieli Maasta ry, Hyvinkää, puh. 050 577 2125, 044 756 0101, heidi.jarvinen(at)luukku.com
Kokemusasiantuntija Mimmi Tick, Virike ry, Mikkeli, puh. 040 6717 657, mimmi.tick(at)virikery.fi

Lisätietoja SOSTEn Järjestöbarometrista:
Erikoistutkija Juha Peltosalmi, SOSTE, puh. 040 829 8959, juha.peltosalmi@soste.fi

Jokainen meistä –kampanjaa koordinoi SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry ja mukana ovat mm. A-klinikkasäätiö, Ehkäisevä päihdetyö EHYT, HelsinkiMissio, Irti Huumeista, Mannerheimin Lastensuojeluliitto, Mielenterveyden keskusliitto, Mielenterveysyhdistys HELMI, Mieli Maasta, Nuorten mielenterveysseura – Yeesi, Omaiset Huumetyön Tukena, Omaiset mielenterveystyön tukena keskusliitto, Ryhmätyö, Sininauhaliitto, Suomen Mielenterveysseura, Syömishäiriöliitto SYLI ja YAD Youth Against Drugs.

Kommentointi

Otsikko:
Nimi:
Kommentti: