fi | sv | eng

Järjestöbarometri uudistuu

16.05.2016, 16:01

Lokakuussa luvassa tutkittua tietoa ja järjestötarinoita

Järjestöbarometri 2016 julkistetaan M/S SOSTElla 4.–5.10. Luvassa on entiseen tapaan vankkaa tutkimustietoa järjestöjen tilanteesta, erityisteemoina järjestöjen tulevaisuus ja järjestöjohtaminen. Uutta ovat järjestöihmisten haastattelut ja valokuvat järjestöjen toiminnasta sekä tuloksia tiivistävät infografiikat.

SOSTEn Järjestöbarometri on tuottanut tutkittua tietoa sosiaali- ja terveysjärjestöistä jo vuodesta 2006. Barometrissa on seurattu järjestöjen ajankohtaistilanteita, uusien järjestöjen perustamista ja järjestöjen palvelujen kehitystä. Trendien seurannan lisäksi vuosittain on ollut erityisteemoja: viimeksi vuonna 2014 sosiaali- ja terveysjärjestöjen vaikuttamistoiminta ja se, miten hallinnollinen työ kuormittaa eri alojen järjestöjä ja miltä vapaaehtoistoiminnan tilanne niissä näyttää.

Järjestöjen tulevaisuus ja johtaminen erityisteemoina

Järjestöbarometrin 2016 erityisteemat ovat järjestöjen tulevaisuus ja niiden henkilöstö- ja johtamiskäytännöt. SOSTEn erikoistutkija Juha Peltosalmi on ollut tekemässä kaikkia Järjestöbarometreja ja on nyt päävastuussa barometrista. Myös SOSTEn tutkimuksen asiantuntija Pia Londén on ollut mukana jokaisen barometrin tekemisessä ja niin myös nyt. Sote-uudistusta järjestönäkökulmasta analysoi tutkimuspäällikkö Anne Eronen.

Ensimmäistä kertaa tutkimuksessa on mukana myös Jyväskylän yliopiston yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos, jolla tutkitaan kansalaisyhteiskuntaa. Yliopistonlehtori Petri Ruuskanen ja akatemiatutkija Tapio Litmanen vastaavat järjestöjen johtamista ja henkilöstökäytäntöjä koskevasta osuudesta.

Visuaalisuutta ja selailtavuutta

Järjestöbarometri täyttää 10 vuotta. Sen kunniaksi sitä uudistetaan. Lyhyet case-tarinat ja valokuvat järjestötyöstä sekä tutkimustulosten tiivistäminen infografiikoihin helpottavat tutkimukseen tarttumista.

Uudistuksen toivotaan houkuttelevan yhä useampia tahoja tutustumaan järjestöjen työhön. Barometri on SOSTEn ja sen jäsenjärjestöjen keskeinen vaikuttamistyön väline. Esimerkiksi vuoden 2014 barometrin tuloksia järjestöjen toimintaa hankaloittavasta byrokratiasta on käytetty menestyksellisesti hyväksi hallituksen normitalkoissa, joissa puretaan kansalaisjärjestöihin kohdistuvaa turhaa sääntelyä.

Järjestöhaastattelut barometriin tekee viestinnän asiantuntija Erja Saarinen SOSTEsta ja kuvat ottaa valokuvaaja Veikko Somerpuro. Järjestöbarometrin konseptin uudistamisesta vastaavat Noon Kollektiivista toimitusjohtaja Noora Jokinen ja graafinen suunnittelija Inari Savola.

Seuraa Järjestöbarometrin etenemistä twitterissä #järjestöbaroJärjestöbarometrin järjestötarinoiden haastattelut ja kuvaukset alkoivat 9. toukokuuta Helsingissä Lapinlahden lähteellä. Valokuvaaja Veikko Somerpuro ikuistaa kuntouttavaa kalastusta.

Kuva: Erja Saarinen