fi | sv | eng

Järjestöbarometri 2012: Työttömien yhdistykset ahdingossa

28.11.2012, 10:15

Työttömien yhdistysten toimintaedellytykset ovat romahtaneet kolmessa vuodessa, mikä näkyy Järjestöbarometrissa nyt ensimmäistä kertaa yhdistysten ahdinkona. – Samaan aikaan pitkäaikaistyöttömien määrä on kasvanut 45 %, huomauttaa pääsihteeri Vertti Kiukas SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry:stä.

Järjestöbarometrin mukaan sosiaali- ja terveysalan paikallisyhdistysten nykytila ja tulevaisuudennäkymät ovat hyvin positiiviset. Poikkeuksen muodostavat työttömien yhdistykset, joista lähes puolet kertoo toimintansa supistuvan.

44 prosenttia työttömien yhdistyksistä on menettänyt rahoituslähteitään. Yli puolet on joutunut vähentämään henkilöstöään, käytännössä usein tukityöllistettyjä. Lähes joka kolmas ennakoi taloustilanteensa edelleen huononevan.

Työttömien yhdistykset ovat järjestökentän suurimpia pitkäaikaistyöttömien ja osatyökykyisten työllistäjiä yhdessä päihdeyhdistysten kanssa.

Vaikeimmin työllistyvien tuki vähenee

Työ- ja elinkeinotoimistojen määrä vähenee ensi vuonna. Jo tänä vuonna ne totesivat Sosiaalibarometrissa, ettei niillä ole resursseja vastata henkilöasiakkaiden tarpeisiin.

– Juuri järjestöillä on ollut suuri rooli kaikkein vaikeimmin työllistyvien parissa tehtävässä työssä. Heidän asemansa vaikeutuu helposti entisestään, sanoo SOSTEn pääsihteeri Vertti Kiukas.

Viime vuosina valtio on leikannut yhdistysten työllistämistukea. Parhaillaan käsittelyssä on esitys, joka siirtäisi vuokra- ja laitehankintakulut työllistävän tahon maksettavaksi työllisyyspoliittisia avustuksia myönnettäessä.

Kiukkaan mukaan esitys vaikeuttaisi kaikkien työllistävien yhdistysten toimintaa.

– Valtion olisi päinvastoin syytä varata yhdistyksille lisää työllisyysmäärärahoja ensi vuoden budjettiin. Työttömyysprosentti on korkea, irtisanomisuutisia tulee lähes päivittäin ja pitkäaikaistyöttömiä oli lokakuussa 62 400 eli 45 % enemmän kuin kolme vuotta sitten, Vertti Kiukas sanoo.

– Samaan aikaan myös muuta yhdistysten rahoitusta siirretään niiltä pois. Tämä on taas yksi esimerkki siitä, miten juhlapuheissa järjestöjä arvostetaan ja käytännössä niiden toimintaedellytyksiä heikennetään. Siitä on tultava loppu, Kiukas vaatii.

Hänen mukaansa on epärealistista ottaa työllisyyspoliittisten toimien vaikuttavuuden kriteeriksi pelkästään avoimille työmarkkinoille työllistyminen.

– Meillä on suuri joukko ihmisiä, joiden työllistyminen avoimille työmarkkinoille vaatii pitkäjänteistä työtä. Käytännössä tätä työtä tekevät lähes yksinomaan järjestöt. Jos ne poistuvat kartalta, työ jää tekemättä, Kiukas toteaa.

Miten muilla sosiaali- ja terveysyhdistyksillä menee?

Katso mediainfon esitys.

Lisätietoja:

pääsihteeri Vertti Kiukas, puh. 040 5924 287
erikoistutkija Juha Peltosalmi, puh. 040 829 8959

Järjestöbarometri on vuodesta 2006 vuosittain tehty tutkimus sosiaali- ja terveysjärjestöjen toiminnasta. Barometrikyselyyn vastaavat alan valtakunnallisten järjestöjen toiminnanjohtajat, aluetyöntekijät ja paikallisyhdistykset. Järjestöbarometrin toteuttaa nykyisin SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry, kattojärjestö, joka kokoaa yhteen yli 200 alan järjestöä ja yhteisöä.

Kommentointi

Otsikko:
Nimi:
Kommentti:
 

Työttömien yhdistykset toteuttavat sosiaali- eivät työllisyyspolitiikkaa

Nimi:

"...Hänen mukaansa on epärealistista ottaa työllisyyspoliittisten toimien vaikuttavuuden kriteeriksi pelkästään avoimille työmarkkinoille työllistyminen..."

Mikäs sitten? En ole nähnyt yhtään tutkimusta, jossa olisi todettu näillä mm. työttömien yhdistysten toteuttamilla työllisyystoimilla juurikaan olevan työllistäviä vaikutuksia. Valtiontalouden tarkastusvirasto on todennut tylysti, että huonosti toteutetut työvoimapoliittiset toimenpiteet voivat jopa lisätä syrjäytymistä.

Näkisin mielelläni joskus tutkimuksen, jossa puolueettoman tahon toimesta todettaisiin työttömien yhdistyksissä pakon uhalla tapahtuvan puuhastelun jotenkin hyödyttävän työtöntä tai ohjaavan häntä jollekin "työllistymisen polulle" (mitä sillä ikinä halutaankaan tarkoittaa). Takaisin kortistoon palaaminen tukijakson jälkeen ei ainakaan mikään polku ole -muuta kuin tuleviin mielenterveysongelmiin.

Kari Laurila
hallituksen puheenjohtaja
Tasavallan harjoitttelijat ja tukityöllistetyt THT ry

http://thtry.fi
http://facebook.com/tht.ry

tht.yhdistys@gmail.com

28.11.2012, 20:48

THT ry: puheenjohtaja puhuu asiaa!

Nimi:

Olen samoilla linjoilla kuin Kari Laurila. Olen työskennellyt järjestökentällä lähemmäs 10v. ja olen huomannut saman asia. Yleistää ei pidä, osa työllistyy palkkatukijakson jälkeen järjestöön ja firmaan, mutta kyllä tyly fakta on se, että jos valtio antaa ilmaista rahaa siihen tarkoitukseen, että saadaan työntekijä 1-2v., kyllähän se raha hyödynnetään! Systeemiä pitäisi muuttaa, ajatus hyvä, toteutus ei. Ja ei ne firmat sen kummemmin työllistä pysyvästi palkkatukilaisia!!!

30.11.2012, 06:54