fi | sv | eng

Järjestö 2.0 antaa järjestöille eväitä vastata sote-haasteeseen

06.06.2017, 10:01

Sosiaali- ja terveysministeriö on käynnistämässä Suomen itsenäisyyden 100 -vuotisjuhlan kunniaksi kolme uutta avustusohjelmaa ja varannut siksi veikkausvoittovaroista järjestötoimintaan avustuksia. Näistä yksi on Järjestö 2.0: mukana muutoksessa – avustusohjelma yhdenvertaisuuteen digitalisoituvassa toimintaympäristössä. Tämän ohjelman hankkeita STEA on toukokuussa esittänyt rahoitettavaksi 17 maakuntiin ja maakunnallisten hankkeiden lisäksi yhtä valtakunnallista koordinaatiohanketta.

Johtaja Anne Knaapi SOSTEsta toteaa, että rahoitettaviksi esitetyt maakunnalliset Järjestö 2.0 -hankkeet muotouttavat maahan kokonaan uuden sote-järjestöjen yhteistyörakenteen. ”Tämä on järjestöjen momentum tehdä itsensä näkyväksi osaksi kansallista sosiaali- ja terveydenhuollon toimialarakennetta.”

STM päättää kesällä avustusten jaosta ja hankkeiden toiminta voi alkaa avustuspäätösten jälkeen.

SOSTEa ehdotetaan koordinoijaksi

Kokonaisuuden koordinaatiojärjestöksi ehdotetaan SOSTEa tehtävänä luoda edellytyksiä maakunnallisten hankkeiden verkostoitumiselle, vuorovaikutukselle ja tukemiselle. Lisäksi SOSTEn hallinnoitavaksi tulisi Etelä-Savon maakunnallinen hanke.

Kansallisen koordinaatiohankkeen päälliköksi on SOSTEssa nimetty Tarja Bergström ja erityisasiantuntijaksi Ritva Varamäki. He näkevät, että uusi kansallinen yhteistyörakenne tuo kaivattua muutostukea sote-järjestöille.

Parhaillaan ovat haettavina SOSTEn hallinoiman Etelä-Savon maakunnallisen hankkeen tehtävät. Lomien jälkeen 10. elokuuta SOSTE kutsuu maakunnallisten hankkeiden edustajat koolle yhteiseen kokoukseen.

STM:n uudet avustusohjelmat toimivat vuosina 2017–2020. Tänä vuonna sosiaali- ja terveysministeriö jakaa ohjelmiin 11 miljoonaa euroa. Yhteensä juhlavuoden avustusohjelmiin STM käyttää 36–40 miljoonaa euroa.

Kommentointi

Otsikko:
Nimi:
Kommentti: