fi | sv | eng

EU lopetti Suomen rahapelijärjestelmästä nostetun rikkomuskanneprosessin

20.11.2013, 11:47

Euroopan komissio päätti tiistaina 19.11.2013 lopettaa Suomen rahapelijärjestelmää vastaan aloitetun rikkomuskanneprosessin. Veikkauksen edunvälittäjien verkosto ja SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry ovat tyytyväisiä päätöksestä, joka osoittaa Suomen rahapelijärjestelmän toimivan yhteneväisesti EU:n perussopimuksen kanssa.

- Päätös tarkoittaa, että Suomessa voidaan jatkaa ja kehittää nykyistä rahapelijärjestelmää. Nykyinen yksinoikeuteen perustuva järjestelmä on vastuullinen, tarjoaa hyvän kuluttajansuojan ja ehkäisee tehokkaasti rikollisuutta, rahanpesua, sopupelejä ja peliongelmia, toteavat Veikkauksen edunvälittäjien puheenjohtaja, Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssin pääsihteeri Olli Joensuu ja sosiaali- ja terveysjärjestöjen kattojärjestön SOSTEn pääsihteeri Vertti Kiukas.

Rahapelien edunsaajien näkökulmasta nykyiseen malliin perustuva järjestelmä mahdollistaa parhaiten taiteen, liikunnan ja urheilun, nuorisotyön ja tieteen sekä sosiaali- ja terveysjärjestöjen merkittävän työn tukemiseen. Vuonna 2013 opetus- ja kulttuuriministeriö jakoi veikkausvoittovaroja 531,9 miljoonaa ja Raha-automaattiyhdistys 301 miljoonaa sosiaali- ja terveysjärjestöjen työhön sekä yli 100 miljoonaa veteraanikuntoutukseen. Tämän summan merkitys moninkertaistuu sen hyödyttäessä kansalaisyhteiskuntaa tukevaa työtä.

- Komission päätös osoittaa, että Suomen vastuullinen rahapelijärjestelmä on esimerkki myös muille EU:n jäsenmaille. Rahapelimonopolin murtaminen ja korvaaminen lisenssimallilla toisi lisää tuottoja vain ulkomaisten peliyhtiöiden omistajille, ei kansalaisyhteiskunnan ylläpitäjille ja kehittäjille. Samalla pelihaittojen torjuminen vaikeutuisi, toteavat Joensuu ja Kiukas.

Lisätietoja

Veikkauksen edunvälittäjäverkoston puheenjohtaja, Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssin pääsihteeri Olli Joensuu p. 045-139 2350

SOSTEn pääsihteeri Vertti Kiukas p. 040-592 4287

Veikkauksen edunvälittäjät on verkosto, jossa vaikuttavat veikkausvoittovarojen edunsaajat, suomalaisen taiteen, liikunnan, nuorisotyön ja tutkimuksen vapaaehtoistyön tekijät ja ammattilaiset. Verkosto toimii jokaisen hyväksi.
Verkostoon kuuluvat FinlandFestivals ry, Suomen Akatemia, Suomen Elokuvasäätiö, Suomen Museoliitto ry, Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssi ry, Suomen Sinfoniaorkesterit ry, Suomen Teatterit ry, Valtakunnallinen liikunta- ja urheiluorganisaatio VALO ry ja Suomen Kansallisooppera.

SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry on valtakunnallinen kattojärjestö, joka kokoaa yhteen yli 250 sosiaali- ja terveysalan järjestöä ja yhteisöä. SOSTEn jäsenjärjestöt edistävät sekä erityisryhmien että suurten väestöryhmien fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia. Erityisen tärkeää on järjestöjen työ ns. väliinputoajien tarvitseman tuen ja palvelujen tuottamisessa, ehkäisevässä työssä, uusien toimintamallien kehittämisessä sekä kansalaisten osallistumis- ja vaikuttamiskanavina.

Lue lisää

SOSTEblogissa: Suomen rahapelimonopoli mallina muulle Euroopalle