fi | sv | eng

Ei ne pienet menot vaan…

28.03.2014, 08:00

Heikki Parviainen, erityisasiantuntija

Johtuuko Suomen nykyinen taloustilanne siitä, että valtion palkat ovat tulleet liian kilpailukykyisiksi yksityiseen sektoriin verrattuna ja suurin osa huippuosaajista on hakeutunut töihin julkiselle puolelle? Niin tai näin, joko julkisen sektorin menoille tai sille tulopuolelle on tehtävä jotakin. Muuten päädymme Kreikan tielle ja ainoaksi vientituotteeksemme jää Hermesetas.

Hallitus leikkasi lapsilisiä, nosti autoilun ja tupakan verotusta sekä myy kansallisomaisuutta. Jälkimmäisellä ei kuitenkaan ilmeisesti viitata viimevuotiseen selvitykseen Olavin- ja Turun linnan arvosta, vaan valtion omistamien osakkeiden myyntiin. Tupakoivat autoilijat, ns. formulakuskit, ovat melko varma verotettava: valtion tulot ovat laskettavissa ennakkoon suhteellisen tarkkaan. Lisäksi on miehekästä maksaa veroja, kuten monet monacolaiset teiden ritarit tietävät.

Nämä toimet eivät kuitenkaan riitä kattamaan budjettivajetta, kestävyysvajeesta puhumattakaan. Mitä muuta voimme tehdä? Paavo Väyrynen ehti jo ehdottaa valtion henkilöstökulujen karsimista palkanalennuksilla, mutta koska idean esittäjä on väärä, se ei tule toteutumaan. Mitä muuta voimme tehdä?

Vastaus löytyy innovaatioyhteiskunnassakin usein historiasta ja tällä kertaa sieltä löytyy suolavero: Ranskassa oli aikanaan rakennettu la gabelle –niminen järjestelmä, jossa valtio velvoitti kansalaiset ostamaan suolaa tietyn määrän joka viikko itse määrittelemäänsä hintaan. Eli tavaraa oli pakko ostaa kalliilla, vaikkei sitä tarvitsisi. Suola on merkittävä kansanterveysriski, eli vero olisi perusteltu. Suomeen sovellettuna tämä voisi toisaalta olla kotimaista tuotantoa tukevasti vaikkapa saksi- tai marimekkovero. Mediamaksuhan meillä jo onkin.

La gabellea vihattiin niin paljon, että sitä pidetään yhtenä osasyynä Ranskan vallankumoukseen. Mutta ajat ovat nyt toiset. EU:ssa kun ollaan, ja kun systeemin juuret ovat Ranskassa, vero varmaan säädetään EU:n laajuiseksi. Sitten Suomessa kehitetään Hermesetasta vastaava pseudosuola. Kas, valtiontalouden ongelmat on nyt ratkaistu!

Kommentointi

Otsikko:
Nimi:
Kommentti: