fi | sv | eng

Budjettiriihessä mahdollisuus muuttaa suuntaa

08.09.2015, 09:45

Vertti Kiukas, pääsihteeri

Pääministeri Sipilän hallitus istuu ensimmäistä budjettiriihtään, jossa on tarkoitus tarkemmin sopia, miten hallitusohjelmaa viedään käytännön päätöksiksi. Yhteiskuntasopimusneuvottelujen kaatuminen osoitti, että hallituksella on halu elää ajassa - keväällä tältä varalta tehty lisäsäästölista päätettiin laittaa hyllylle ja katsoa vaihtoehtoisia etenemisteitä. Se oli hyvä päätös.

Kesän aikana ministerit vastasivat kansalaisten, järjestöjen ja median moniin säästöpäätöksiin kohdistamaan kritiikkiin, että päätösten sosiaaliset vaikutukset arvioidaan ennen lopullista päätöksentekoa. Tämäkin oli hyvä päätös. Kaikki hyvä päätöksenteko perustuu vaikutusten arviointiin etukäteen.

Ensimmäisiä arvioita esimerkiksi päivähoito-oikeuden rajaamisesta on saatu. Ne eivät kannusta etenemään. On saatu arvioita eläkkeensaajien asumistuen lakkauttamisen vaikutuksista. Ne eivät kannusta etenemään. Arviot esitettyjen sosiaaliturvan jäädytysten ja leikkausten tai lääkekorvausten leikkausten eivät kannusta etenemään.

Näiden toteuttaminen lisäisi tuloeroja tilanteessa. OECD on arvioinut, että Suomen talouskasvu olisi viime laman jälkeen ollut nopeampaa, jos tuloerot olisivat olleet pienemmän. Leikkaukset merkitsisivät terveyserojen kasvua, kun hallitus ohjelmansa mukaan haluaa niitä kaventaa. Kyseessä ei toki olisi ensimmäinen hallitus, jonka käytännön talouspäätökset kulkevat sen strategisia tavoitteita vastaan.

Julkinen talous on saatava nykyistä olennaisesti parempaan kuntoon, tasapainoon, jos hyvinvointivaltio halutaan säilyttää. Tasapainotuksen voi tehdä oikeudenmukaisemmin kuin nyt on tarkoitus.

Lue lisää

Kommentointi

Otsikko:
Nimi:
Kommentti: