fi | sv | eng

Blogien voima asiantuntijoiden käyttöön

03.02.2014, 09:05

Laura Kouri, viestinnän asiantuntija

'Hyvässä blogissa on vain yksi asia. Ja asiaan päästään heti. Nämä kaksi teemaa jäivät päällimmäisenä mieleen viimeviikkoisesta bloggauskoulutuksesta.

Viestintäkouluttaja Piritta Seppälä piti SOSTElaisille asiantuntijoille innostavan koulutuksen blogikirjoittamisesta. Hän toi mukanaan monia hyviä käytännön vinkkejä  siitä miten blogi kannattaa rakentaa, miten kirjoittamista terävöitetään ja miten kirjoitukselle saa lukijoita.

Minua innostaa erityisesti miten blogikirjoittaminen toimii asiantuntijuuden välineenä. Miten kirjoitetaan siten, että se kutsuu keskusteluun, avaa uusia näkökulmia ja innostaa perehtymään lisää? Kuinka bloggaaminen olisi asiantuntijalle ennemmin ajattelun väline ja pohdinnan peili kuin tehtävälistan hännille helposti siirtyvä taakka?

Blogeissa piilee voimaa ja valtaa

Some-viestinnän koulutuksessa lokakuussa Mikko Koistinen Manifestosta kuvasi värikkäästi blogimaailman rakentumista. Kun vielä kuusi vuotta sitten bloggaaminen vasta heräili ja tyylilajeista vain kevyemmät olivat edustettuna, on suosio, määrä ja voima nykyään aivan toista.

Nyt blogeissa rakennetaan vahvoja brändejä, saadaan oikeaa liikettä aikaiseksi ja tahkotaan rahaa. Tammikuun lopulla MTV3 uutisoi, kuinka some-reseptit aiheuttavat  tarvikepulaa lähikauppoihin. On veikeää, että kaupoista loppuu tomaattimurska viikoiksi, kun bloggaava julkkiskokki suosittelee tuotetta reseptissään tai somessa leviävä avokadopastan  suosio nosti monikymmenkertaiseksi S-ryhmän avokadon myynnin.

Mitä opittavaa asiantuntijoilla ja järjestöillä on näistä esimerkeistä? Ainakin suostuttelun voimalla saadaan paljon aitoa toimintaa aikaiseksi eikä kirjoittamisen tarvitse aina olla niin vakavaa. Nämä ovat hyviä vinkkejä some-maailman valloittamiseen.

Blogeissa rakennetaan vaikuttavaa asiantuntijuutta

Miten sitten valjastettaisiin kevyempi kirjoittaminen asiantuntijoiden ja järjestöjen käyttöön? Piritta Seppälä muistutti koulutuksessa kuinka kevyemmällä otteella kirjoittaminen ei tarkoita asiantuntijuudesta luopumista. On huojentavaa tietää, että asiantuntijan näkökulma säilyy, vaikka asiantuntijajargonia muokkaisi ihmisten kielelle. Ja kun asia on monimutkainen, helpottaa tietää, että monimutkaisia asioita kannattaa blogissa käsitellä yksi kerrallaan.

  "Et ole asiantuntija, jos muut eivät tiedä mitä sinä tiedät ja osaat!"

Lause jäi mieleeni Matti Lintulahden, Kubo Oy, puheenvuorosta some-seminaarissa. Hän pohti kuinka asiantuntijuutta rakennetaan verkossa ja some-kanavissa ja perusteli monella tavalla miksi asiantuntijan kannattaa verkossa näkyä. Hän korosti kuinka aitoa verkkovaikuttamista on olla somessa toimiva ajatusjohtaja, jota mediakin siteeraa. Some-kanavat ja blogit tarjoavat loistomahdollisuuden vaikuttamiseen ruohonjuuritasolla. Parasta on keskusteluyhteyden löytyminen täysin ventovieraiden, mutta samaa asiaa tuntevien kanssa.

Vaikuttavan asiantuntijuuden rakentaminen verkossa on pitkäjänteistä työtä, kehittyminen vie aikaa ja vaatii paneutumista. Välineiden kannattaa olla kunnossa ja some-maailman vastavuoroisen logiikka hallussa. Asiantuntijuus laajenee blogien välisessä vuoropuhelussa. Kerro osaamisesta, ihmettele ääneen, verkostoidu mahdollisimman paljon ja heittäydy keskusteluun. Oivia ohjenuoria tämän päivän asiantuntijuuteen.

Blogikirjoittaminen kannattaa nähdä oman työn jäsentäjänä ja ajattelun peilinä. Mikä asia juuri tälle lukijalle on kaikkein tärkeintä kertoa? Minkä yhden asian valitsen, johon valitsen itselleni tärkeimmän näkökulman? Tiina Koivusipilä summaa kirjoittamistapahtumaa käsittelevässä blogissaan juhlavasti:

”Kirjoittaminen on kuin autolla ajoa pimeässä, näet vain tien valaistun osan ja loput ovat arvailujen varassa, et tiedä mitä tulee. Vasta kirjoittaessamme auki jotakin ajatusta, hahmotamme mitä olemme ajattelemassa.”
                      Chandler: The Act of Writing. A Media Theory Approach     

 

Sote-järjestöjen blogiyhteisöä rakentamaan!

Odotan innoissani, kun sote-järjestöjen blogien välille rakentuu Uuden Suomen- blogialustan kaltainen yhteisö. Järjestöjen blogeissa on valtava mahdollisuus kertoa ihmisten arjesta ja hyvinvoinnista kiinnostavaa tarinaa. Kuvitelkaa, kuinka jonain päivänä median siteeraamien some-asiantuntijoiden kärkipäässä on poliitikkojen lisäksi ihmisten arjen asiantuntijat eli järjestöjen toimijat.

Lue lisää

Kommentointi

Otsikko:
Nimi:
Kommentti:
 

Mukana ollaan!

Nimi:

Loistava kirjoitus! "Järjestöjen blogeissa on valtava mahdollisuus kertoa ihmisten arjesta ja hyvinvoinnista kiinnostavaa tarinaa."

Lapsettomien yhdistys Simpukka ry ottaa haasteen vastaan. Blogimme (nimeltään Helmiä) starttaa kotisivuillamme www.simpukka.info helmikuun aikana.

Anne Lindfors, Simpukan toiminnanjohtaja

03.02.2014, 13:05

Muita esimerkkejä?

Nimi: soste_2

Kiitos Anne kommentistasi! Tuot tosi kiinnostavan pointin esiin.

En listannut kirjoituksessa erityisesti järjestöjen blogeja, mutta blogin perään niitä voisi hyvin kerätä muitakin.

Kirjoitat itsekin innostavasti järjestöjen some-asiantuntijuudesta ja twitterin käytöstä. http://pelastamaailma.wordpress.com/2014/02/02/miksi-twitter/
Kannattaa tutustua!

Hienoa, että ilmoittaudutte sote-järjestöjen blogiyhteisön rakentajaksi. Näin muutetaan maailmaa!

Laura Kouri, SOSTE

03.02.2014, 13:29

faktat ja asiantuntijat vs. mutu ja matti meikäläiset

Nimi:

Pieni päätös päivässä -verkkokonaisuudessa olemme pyrkineet löytämään blogimuodon, joka toisi esiin mahdollisimman monipuolisesti asiantuntijuutta sekä kokemuksellista tietoa. http://www.pienipaatospaivassa.fi/

03.02.2014, 14:33

Asiantuntija voi myös puhua "ihmisen kielellä"...

Nimi:

...eli mainio kooste blogeista asiantuntijuuden välineenä, Laura! Hyvä, että nostit tuon koulutuksessannekin puhumamme asian esille: työjargonin voi muuttaa ymmärrettävään muotoon, mutta se ei vie pois asiantuntijuutta tekstistä.

Viestintä-Piritta kiittää linkittämisestä ja maininnoista! Blogianne ilolla seuraten,

Piritta Seppälä, Viestintä-Piritta

03.02.2014, 18:51